30 Ocak 2019 Çarşamba

Gözde Erdoğan-Hayat Evde Başlar

Sule uzundere blog kitap yorumları
Yakamoz Yayınları, 287 Sayfa, 1.Baskı, 2015.

Gözde Erdoğan’ı televizyondaki Süper Dadı programında görmüştüm. Programı düzenli izlemedim ama denk geldikçe bakardım. Çocuklar üstündeki etkisini görünce kitabını okumaya karar verdim.

Kitapta öfke kontrolü, uyku eğitimi, yeme düzeni, hayatınızı kolaylaştıracak ek bilgiler gibi başlıklar var. Bebeklikten itibaren 3-6 yaş aralığına kadar her dönemde yapılması gerekenler açıklanmış. Kitabı okudum ve notlarımı çıkardım.

Nette kitabın yorumlarını araştırdığımda kendisini şiddetle eleştirenleri de gördüm kendisinin dediklerini yapıp çok fayda görenleri de gördüm. Daha önce bir çocuk yetiştirmediğim için Gözde Hanım’ın yöntemleri ne kadar doğrudur yorum yapamayacağım. Sanırım en doğrusu deneyerek öğrenmek. Belki siz tecrübeli anneler alıntılara bakıp yazara katılıp katılmadığınızı söylersiniz.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Çocuğunuz bir şeyi kaybettiğinde hemen yenisini almayın; bırakın kaybetmenin de acısını özgürce ve cesurca yaşayabilsin.

2. İlk aylarda yüzüstü yatış pozisyonu bebeğin nefes alışverişi için tehlikeli olabileceğinden tercihimiz genellikle sırtüstü ya da yan yatış pozisyonu olmaktadır. Fakat sırtüstü yatış pozisyonu bebeğin kusma ihtimalinin yüksek olması ve cenin pozisyonunu almasının zor olabileceğinden burada benim tercihim ilk olarak yan yatış pozisyonu olmasıdır.

Yan yatış pozisyonunu uyguladığınızda ise; bebeğin sırtını ve ön kısmını bir yastık ile desteklemelisiniz. Böylece bebeğin hem yüzüstü dönmesine engel olmuş olursunuz hem de sırtını bir nesneye dayayabildiği için kendini güvende hissetmesini sağlarsınız.

Bebeğin bu dönemde en çok ihtiyacı olan şey, annenin sıcaklığı ve kokusudur. Bu dönemde anne kokusunun olduğu herhangi bir yumuşak eşyasını bebeğin yatağına koyabilir ve bebeğin uyku nesnesi yapabilir.

3. Bebekte ilk alışkanlıklar dönemi 3-6 aylık dönemdir. Bu dönemde bebeğin odası ayrılmalıdır.

4. Gece beslenmeleri artık 6-8.ay arasında 1 ya da en fazla 2 defa olmalıdır. 8.ay ve 10.ay arasında 1 defa ve 10.aydan itibaren artık gece beslenmeleri olmamalıdır.

5. Çocuğunuzun 3 yaşından itibaren düzenli bir okul hayatı olmalıdır.

10 yorum:

  1. Ben hep izlerdim harika programı vardı..Kitabı var mı acaba alsam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. sibel özer,
      bu kitap onun zaten. Hatta başka kitapları da var. İlginizi çekeni alabilirsiniz.

      Sil
  2. Yazınızda emek var saygı duyuyorum emeğinize sağlık.

    Fakat yazarın; Bebekte ilk alışkanlıklar dönemi 3-6 aylık dönemdir. Bu dönemde bebeğin odası ayrılmalıdır önerisi abartılı derecede saçma geldi. Benim bebeğimde kusma sorunu vardı. Bu bebeğin odasını ayırsaydım yani yatak odama yanı başıma taşımasaydım bebek kendi kusmuğuyla boğulurdu.

    -Ki çevremizde kusma sorunu olmamasına rağmen bu şekilde hayatını kaybeden bebekler olduğunu duyuyoruz. Acaba faydalı bir kitap mı bir bakayım derken önerilerin gerçekle uyuşmadığını gördüm.

    Daha sağlam ve ayakları yere basan yazarların kitaplarını tanıtmanız dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can,
      Ben yazarın her dediği doğru, önerilerini mutlaka uygulayın diye yazmadım. Hatta tecrübeli annelere sordum önerilerin ne kadar doğru olduğunu. Sanki yazarı canla başla savunmuşum gibi yorum yapmışsınız. Okuduğum her kitabı blogumda yorumlamaya çalışıyorum. Konuyla ilgili başka kitaplar okudukça onları da yorumlarım.

      Sil
  3. televizyondaki programını ben de hatırlıyorum ama çocuk sahibi olmayınca bu tarz kitapların buylunduğu raflara bakmadan geçiyorum galiba :) diğelerini bilemem ama çocuğum 3 yaşından sonra okula gitmesini ben de doğru buluyorum gözlemlerimden. O yaştan okula giden çocuk ile gitmeyen çocuk arasında çok büyük fark oluyor. Kendini ifade etmede, kişisel ihtiyaçlarını gidermede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. SevKoz,
      ben de çocuğum üç yaşına geldiğinde yarı zamanlı bir kreşe göndermeyi düşünüyorum. En azından arkadaş edinir, yaşıtlarıyla iletişim kurar.

      Sil
  4. Süper Dadıyı ben de severek izliyordum. Bazen bana ütopik gelse de keyifliydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Oytunla Hayat,
      kitabı okurken ben de yer yer onu hissettim. Tamam güzel öneriler ama her gün düzenli olarak uygulamak çok zor. Zaman, sabır ve emek istiyor. Bu özelliklere her zaman sahip olamaz insan.

      Sil
  5. Altını çizdikleriniz çok değerli...Bu da kitap güzel demek.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...