24 Nisan 2021 Cumartesi

Ocak Ayında Okuduğum Kitaplar (2021)


Amelie Nothomb-Acıyla Çarp Kalbim
Amelie Nothomb, Acıyla Çarp Kalbim, Turkuaz Kitap, Çevirmen: Ayşe Ece, 127 Sayfa, 1. Baskı, 2019


Amelie Nothomb-Acıyla Çarp Kalbim

Bu kitabı sevgili Eren’in bloğunda görmüştüm. Onun yorumunu buradan okuyabilirsiniz. Kitabı merak ederek okuma listeme ekledim ama ne zaman sıra geleceğini bilmiyordum. Şansıma Ukitap sitesinde bu kitabı takasla alma şansım oldu. Aldığım gibi de okudum.

Yazar 127 sayfada 35 yıllık bir süreyi anlatmış. O kadar akıcı yazmış ki insan kitabı elinden bırakmak istemiyor, bir oturuşta okumak istiyor. Eğer vaktiniz varsa bu şekilde bitirebilirsiniz kitabı.

Kitapta iki farklı anne kız ilişkisi anlatılıyor. Kitaptaki bütün kişiler o kadar iyi betimlenmiş ki, hepsi de çok gerçekçi geldi. Gerçekten yaşayan insanlar gibi. Sayfalarca betimleme yok ama karakterleri okurken hemen tanıyorsun. Çevrende onlara benzeyen örnekler geliyor aklına.

Kitapta hiç kimsenin tek yönlü olmamasını da sevdim. Hani kötü eserlerde karakterler ya tamamen iyi ya tamamen kötüdür ya, burada öyle değil. Herkes gri. Hatta bütün karakterlerin psikolojilerinde derin yaralar var. Psikolojiyla ilgilenenler karakterlerden sayfalarca yorum çıkarabilirler.

Kitabın ismi kitapta da geçiyordu. Bir şarkıdan almış yazar.

Sonuç olarak ben bu kitabı çok sevdim. Eren önermeseydi büyük ihtimalle gözümden kaçardı. Bu yüzden iyi ki bloglar var, iyi ki güzel kitap öneren bloggerlar var diyorum 😍

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Marie’ye mutlu olmak yetmiyordu, mutluluğunu kendisi kadar ayrıcalıklı bulmadığı insanlara göstermek istiyordu.

2. Başkalarına karşı düşünceli ve nazik olma erdemine sahip olmadığı için böylesine acımasız bir kadındı.

3. “Küçümsemenizi tutumlu kullanın çünkü ona ihtiyacı olanların sayısı çok fazladır.” Chateaubriand

4. “Acıyla çarp kalbim, deha sende çünkü.” Alfred de Musset

Amelie Nothomb-Acıyla Çarp Kalbim

Mine Soysal, Eyvah Kitap, Günışığı Kitaplığı, 127 Sayfa, 64. Baskı, 2020


Mine Soysal-Eyvah Kitap

Mine Soysal Günışığı Yayınevi’nin kurucusu ve yazarı. Eğer çocuğunuz varsa bu yayıneviyle tanışmışsınızdır çünkü çok güzel çocuk kitapları var. Yazar yıllarca okullara konferanslara gitmiş ve orada tanıştığı çocukların kitaplara olan farklı bakış açılarını toplamış. Bir öğretmen olarak sürekli çocuklara kitap okumalarını söylüyorum. Kızım büyüdüğünde ona da söyleyeceğim. Konuya çocuklar açısından bakmak benim için ilginçti. Ortaokula giden çocuğunuza okutabilir ya da onu daha iyi anlamak için siz okuyabilirsiniz.

Amelie Nothomb-Acıyla Çarp Kalbim

Şermin Yaşar, Oyuncu Anne, Elma Yayınevi, 148 Sayfa, 21. Baskı, 2020

Şermin Yaşar-Oyuncu Anne

Oyuncu Anne ülkemizde çok popüler olan bir isim. Çocuğum yokken bile tanıyordum kendisini.

Kitabın kapağı ve içindeki çizimler çok hoştu. Beğendim. Kitabın sonunda yazar çocuklardan öğrendiklerini yazmış, o kısım da güzeldi. Malum biz sürekli çocuklara bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz ama aslında onlar da bize çok şey öğretiyorlar.

Kitabın sonunda her güne bir öneri var, yani tam 365 öneri ve bunlar liste şeklinde sıralanmış. Yaptıklarını işaretleyebiliyorsun.

Kitabı okuduktan sonra yazarın çok yaratıcı, becerikli ve sabırlı olduğunu düşündüm. Ben böyle değilim ve olamam da. Bu durum insanda biraz imrenme biraz da yetersizlik hissi doğuruyor. İnternette yazar hakkında araştırma yapınca şöyle bir yorum gördüm: “Evde yatılı bakıcısı artı anneanne ve dede varken hangi ara bebek bakımı konusunda bilgi sahibi olduğunu merak ediyorum.” Ben yazar hakkında bu kadar eleştirel konuşmayacağım ama keşke kitapta bir yerlerde o bakıcıdan bahsetseydi, ki bazı yorumlarda iki bakıcısı olduğu yazılmış.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Bir gün kreşteki veli toplantılarının birince insanın zihinsel gelişiminin %90’ının 0-6 yaş arasında, bunu %75’inin de 0-3 yaş arasında tamamlandığını öğrendim. Araştırdım, 0-6 yaş arasındaki deneyimlerin yaşam boyu karşılaştığımız durumlarla başa çıkma becerimizin, zekâ kapasitemizin ve duygusal yapımızın temelini oluşturduğunu okudum ve hesapladım. 6 yıl=2190 gün. Düşündüm, annelik zaten bütün ömrünü onlara adamak, bunun hesabı tutulmaz. Ama en azından altı yılı için hesap yapmakta fayda var.

2. Çocuklar büyürken evi düzenli tutmaya çalışmak, kar hâlâ yağarken kapının önünü süpürmeye benzermiş.

Amelie Nothomb-Acıyla Çarp Kalbim

William Shakespeare, Yeter ki Sonu İyi Bitsin, Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Özdemir Nutku, 133 Sayfa, 7. Baskı, 2020

William Shakespeare-Yeter ki Sonu İyi Bitsin

“Yeter ki Sonu İyi Bitsin’de farklı sınıflardan iki gencin aşk öyküsünü konu alır. Oyun bir aşk serüveni ile taşlama arasında gidip gelir. Yazarın öteki komedyalarındaki neşeli çıkışlar, eğlendirici ezgiler, danslar, duygulu aşk sahneleri, oyun içinde oyun ve cümbüşlü geçişlere rastlanmaz. Kişilerin tutum ve davranışları da alışılagelenden farklıdır. Bu eserin Shakespeare oyunları arasında bir sorun komedyası olarak ayrı ve önemli bir yeri vardır.”

Kitabın arka kapağında bu yazı var. Konuyu ve kitabın içeriğini güzel özetlemiş. Shakespeare’in dram ve komedi türünde yirmiye yakın kitabını okudum. Bu kitap hiçbirine benzemiyordu. Yazarın kitapları normalde aynı çizgide ilerler. Bu kitapta başkarakter diğer karakterlerinin hiçbirine benzemiyor. Kötü adam gibi davranıyor. Üstünden zaman geçtiği için ayrıntılı yorum yapamıyorum ama dediğim gibi yazarın diğer kitaplarından farklıydı.

Kitapta olaylar çok hızlı ilerliyor. Bazı olayların oluş anını okumuyorsun, sonradan olduğunu birkaç cümleyle anlatıyor.

Yine de sonunda ne olacağını doğru tahmin ettim ki bu konuda çok kötüyümdür ama yazarın birkaç kitabını okuyunca neler olabileceğini kestiriyorsunuz.

Ben yine de severek okudum ama yazarla tanışma kitabınız bu olmasın bence.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Ölçülü bir matem ölülerin hakkıdır ama aşırı keder yaşayanların düşmanıdır.

2. Çoğu kez çıkmaz beklentiler

Sık sık unutulur verilen sözler

Ve çoğu kez de başarı en umulmadık, en beklenmedik anda gelir.

3. Karanlık bir yuva ve sevilmeyen bir eş yanında

Savaş hiç de zor bir iş değil

4. –Aslında turp gibi ama iki şeye üzülüyor.

-Nedir onlar?

-Birincisi cennette değil, acaba Tanrı beni oraya gönderir mi diye üzülüyor. İkincisi, henüz dünyada olduğu için acaba Tanrı onu hemen öbür dünyaya postalar mı diye korkuyor.

5. Yardım akla yakın değilse

Mantıksız bir yardımdır bize göre

6. Ona layık olmadan onu istemiyorum.

Onu nasıl hak edeceğimi de bilemiyorum

7. Aşk, gençlik gülümüzün dikenidir.

8. Çoğu kez kendimizdedir derdimizin devası

Oysa göklerde ararız her yerde bulacaklarımızı

9. Herkesi sev, azına güven, haksızlık etme hiç kimseye

Kaba güçle değil, zekânla çık düşmanın karşısına

Kendininmiş gibi savun dostunun hayatını

Gevezeliğin için değil suskunluğun için kızsınlar sana

10. Bazen kaybettiklerimizle ne kadar büyük bir rahata kavuşabiliyoruz. Ve bazen kazancımızı nasıl gözyaşlarımızla öldürebiliyoruz.

11. Çok geç gelen sevgi,

Yavaş yavaş taşınan pişmanlık gibi,

Sevilen için çok acı bir şeydir.

12. Önemsiz bir fiyat biçeriz sahip olduğumuz ciddi şeylere

Onları tamamen kaybetmeden anlayamayız değerlerini.

13. Gönül kırmak daha çok kendimize haksızlıktır.

Önce sevdiklerimizi yok eder, sonra da ağlatır bizi

Küllerinin ardında.

Bu kitaplar arasında okuduklarınız var mı? Okumak istedikleriniz? Merak ettikleriniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

21 yorum:

  1. Shakespeare ilgimi çekti tahmin edebileceğin gibi ben ekleyeyim listeme bunu 11 numaralı alıntına bayıldım ne kadar doğru sevgi de geç kalınca değeri kaybnoluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      Shakespeare'in alıntılarına bayılıyorum. En çok alıntı yaptığım yazarlardan biri kendisi.

      Sil
  2. Hiçbirini okumadım🙈 bazı yazarlarıda ilk defa duydum, kaleminize sağlık. Listeme ekledim birkaçını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapların sesi,
      şimdiden keyifli okumalar o zaman :-)

      Sil
  3. Çocuklarınız varsa Gülten Dayıoğlu, Behiç Ak, Bilgin Adalı ve Aytül Akal'ın kitaplarını tavsiye ederim ve güzel bir yazı olmuş. Shakespeare'in kitabını ekledim listeme.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizem Gündüz,
      çocuğum henüz iki yaşında ama ortaokulda öğretmenlik yapıyorum ve öğrencilerim sürekli kitap tavsiyesi istiyor. Bu isimler benim için çok faydalı olacaktır. Önerileriniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. İlk kitap çok dikkatimi çekti ve merak ettim. Şermin Yaşar beğendiğim ve sevdiğim yazarlardan biri. Shakespeare hala en zayıf olduğum yazarlardan biri, önümüzdeki hafta okumaya başlayacağım inşallah:))) Bu arada yazdığın cümleye sonuna kadar katılıyorum:)) İyi ki bloglar ve iyi kitap bloggerları var. Hiç bilmediğimiz kitapları da öğrenmiş oluyoruz:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      blogger arkadaşlarım sayesinde çok fazla yazar ve kitap keşfettim. Ben normalde çok farklı yazarlar okumazdım. Sevdiğim yazarlara takar, onların bütün kitaplarını okumaya çalışırdım. Bloğumu açtığımdan beri yeni yazarlara daha çok şans veriyorum. Bu sayede çok sevdiğim yeni yazarlarla tanıştım.

      Sil
  5. Bu arada yazmayı unuttum az önce:) Basımı olmayan kitapları internet üzerinden Nadir Kitap'ta bulabilirsiniz. Birçok satıcı var, özellikle Osmanlıca Sahaf ve Retro Kitap satıcıları oldukça ilgililer. Çok eski kitapları da bulma şansınız var:)) Yorumları okuyan arkadaşların da aklında olsun:)))) Herkese keyifli okumalar dilerim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Nadir Kitap'ı biliyorum ama hiç kullanmadım. Bulamadığım bir kitap olursa bakarım. Öneri için teşekkürler :-)

      Sil
  6. kitapların hepsi ilgi çekici. şermin yaşarı bayağıdır takip ediyorum 3 çocuk annesi olmak zor olmalı ve yaratıcı oyunlar oynuyorlar. bakıcısı olduğunu bilmiyordum. ilk kitabı da çok beğendim . güzel kitaplar okumuşsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı Diyarlar,
      üç çocuğa bakmak bakıcın olsa bile zor. Ben tek çocukla ne kadar yorulduğumu görüyorum. Benim rahatsız olduğum konu kitapta hiç bakıcımız var, o da yardımcı oluyor tarzı bir ifadenin geçmemesiydi. Sanki yazar çocuklarına tek başına bakıyormuş gibi yansıtıyor. Halbuki öyle değilmiş.

      Sil
  7. Sheakespeare'in tüm kitaplarını okumak istiyorum aslında, unutmayayım her kargoya en az bir kitabını sipariş vereyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ışınonur,
      elinin altında olursa okursun Işın. Bende okunmamış bir kitabı kaldı sanırım. Benim de yenilerini almam lazım.

      Sil
  8. Harikasınız Şule Hanım.. Blogunuzun ve diğer sosyal medya hesaplarınızın sıkı takipçisiyim. Allah sizdeki okuma azminden biraz da bizlere versin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rukiye Eglence,
      çok teşekkür ederim. Yorumunuz beni çok mutlu etti :-)

      Sil
  9. Eyvah Kitap'ı okumuştum çocukların kütüphanesinden :) Ah bir zamanlar kitap okuyan çocuklarım vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      benim kız şu an kitaplara hiç ilgi göstermiyor. İleride sever diye umuyorum ben de :-)

      Sil
  10. umutON,
    selam. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim :-)

    YanıtlaSil
  11. Acıyla Çarp Kalbim kitabını çok merak ettim, muhakkak okumak lazım adı bile çok anlamlı :) Shakespeare'in kitabı da ilginç görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      Acıyla Çarp Kalbim insanı ismiyle tavlıyor. Okumalısın Gül. Sen ne düşüneceksin merak ediyorum.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...