5 Ağustos 2022 Cuma

Haziran Ayında Okuduklarım (2022)

Herkese merhaba. Haziran ayı, bu sene en çok kitap okuduğum ay oldu. Haziranda toplam on bir kitap okudum. Sonraki ay yani temmuzda ise sadece iki kitap okudum 😕 İki ayın yazıları eşit uzunlukta olsun diye kitapları bölerek yazacağım. Yani haziranda okuduğum kitapların bazılarını temmuz ayı yazısında yazacağım.

Ayşegül Çiçekoğlu-Benim Hayatım

Ayşegül Çiçekoğlu, Benim Hayatım, Müptela Yayınları, 582 Sayfa, 1. Baskı, 2017.

Ayşegül Çiçekoğlu-Benim Hayatım

Bu sene için, geçen sene katıldığım “Tuğla Kitaplar” etkinliğine devam etmeye karar vermiştim. Yani her ay en az 500 sayfalık bir kitap okuyacaktım. Sırf okuduğum kitap sayısı artsın diye ya çok ince ya da kolay okunan basit kitaplar seçebiliyorum. Kitaplığımda kalın birçok güzel kitap yıllardır okunmayı bekliyor. Bu etkinlikle onları yavaş yavaş da olsa eritmeye çalışıyorum. Tabii bunda pek başarılı olduğum söylenemez. Benim Hayatım, bu sene okuduğum ikinci tuğla kitap (İlki Ardında Bıraktığın Kadın’dı)

Kitap tam olarak Türk dizisi tadında. Hatta henüz diziye uyarlanmamasına şaşırdım. En az beş sezonluk bir dizi çıkar bu kitaptan. Mecburiyetten evlenmiş ama sonrasında birbirine âşık olan bir çift anlatılıyor. Çiftin dışında çok fazla karakter de vardı kitapta. Tabii birçok yan konu. İnsanı sıkmayan, kendini okutan, hızlı ilerleyen bir kitaptı. Kitapta olay seven okuyucular özellikle bayılacaktır çünkü kitabın durgun bir sayfası bile yok. Sürekli bir olay, entrika, tartışma, arkadan iş çevirme vb. Ben okumaktan yoruldum ama kitapta olay bitmedi. Sonunun masal gibi bitmesi yani kötülerin cezasını bulup iyilerin bütün sorunlarının hallolması, gerçeğe aykırı olsa da mutlu sonları seven beni memnun etti.

George Orwell-Edebiyat Üzerine

George Orwell, Edebiyat Üzerine, Sel Yayınları, Çevirmen: Yunus Çetin, 165 Sayfa, 1. Baskı, 2018.

George Orwell-Edebiyat Üzerine

Bu kitabın ayrıntılı yorumunu burada yazmıştım. Tıklayarak okuyabilirsiniz.

Emma Chase-Asil Teklif

Emma Chase, Asil Teklif, Dex Plus Yayınları, Çevirmen: Esra Çetin, 348 Sayfa, 1. Baskı, 2019.

Emma Chase-Asil Teklif

Emma Chase’i severim. Karmakarışık ve Darmadağınık kitaplarını çok sevmiştim. Asil Teklif ve Asil Aşk, farklı bir seriye ait kitapları. Hatta serinin okunma sırası şu şekilde:

Royal serisi okuma sırası:

1. Asil Teklif

2. Asil Aşk

3. Asil Duygular

4. Sanırım Türkçeye çevrilmemiş

Ben serinin iki kitabını okudum. Kraliyet ailesine mensup iki kardeşin aşk hayatlarını okuyoruz. İlkinde kral olacak olan Nicholas’ı, Asil Aşk’ta ise ikinci kardeş olan prens Henry’yi. İsim tanıdık gelmiş olabilir. Sanki yazar günümüz İngiltere veliahtlarından ilham almış.

İkisi de bir günde biten, kafa dağıtmalık, çerez kitaplardı. Yazın kitap okumakta zorlanan bünyeler için ilâç gibi. Tabii gerçeklik aramayacaksınız. Ben severek okudum. Kitapların +18 olduğunu söylemeliyim. Hatta yazar eski kitaplarına göre erotizmin dozunu bayağı artırmış. Bu tarz kitap okumayı sevmeyenler uzak dursun.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Kötü bir şöhrete sahip olmak geçiciydi, ünlü olmak kısa süreliydi ama kraliyet ailesine dâhil olmak… Sonsuza dek sürerdi.

2. Deneyimlerime göre, insanlar normalde yapmayacakları şeyleri sarhoşken de yapmazlar.

3. Alçakgönüllülük, zayıflar ve sahtekârlar içindir.

4. Büyükannem bir gece kuşuydu. Sadece üç ya da dört saatlik uykuya gereksinimi vardı. Bu, liderlerin, sanayi önderlerinin, üst düzey yöneticilerin ve psikopatların ortak özelliğiydi.

5. Kâğıt ve mürekkep, eşi benzeri yoktur. Yeni bir kitaptan daha iyi kokan tek şey eski bir kitaptır.

6. Övgü konusunda cimri olan insanların övgü yapması çok daha anlamlıydı.

Emma Chase-Asil Aşk

Emma Chase, Asil Aşk, Dex Plus Yayınları, Çevirmen: Esra Çetin, 298 Sayfa, 1. Baskı, 2019.

Emma Chase-Asil Aşk

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Seveceğiniz bir iş bulun; böylece hayatınız boyunca bir gün bile çalışmak zorunda kalmazsınız.”

2. Ölmekten korkmamalısın Sarah. Herkes ölür. Korkulacak tek şey, ölmeden önce hayatı yaşamamaktır.

3. Birinden nefret ettiğin zaman, hayatının bir parçası olurlar; düşüncelerinde yer edinirler, hem de her gün. Dikkâtini isterler ve bir şekilde üzerinde hâkimiyet kurarlar. Bana olan şey, oldu; artık bunu kimse değiştiremez. Ama başka bir şeye daha sahip olmasına izin vermeyeceğim. Ne vaktime ne enerjime ne de düşüncelerime. Hayatım bana ait Henry… Ve çok güzel.

Meredith Goldstein-Kimya Dersleri

Meredith Goldstein, Kimya Dersleri, Dex Yayınları, Çevirmen: Talin Ataman, 283 Sayfa, 1. Baskı, 2019.

Meredith Goldstein-Kimya Dersleri

Bu kitabı bana sevgili Okuma Günlüğüm hediye etmişti. Kendisine tekrar teşekkür ederim. Romantik bir gençlik kitabı. Kitabın kahramanı liseye gidiyor zaten. Kendisini terk eden sevgilisini geri döndürmeye çalışıyor. Bunun için kimyayı, sihirli bir aşk formülü bulmak için kullanıyor ama tabii ki hiçbir şey planladığı gibi gitmeyecek. Tatlı bir kitaptı. Yaz okumalarına uygun.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İnsan doğduğundan beri yaşadığı yerde bir şekilde çevresine bakmaktan vazgeçiyor.

2. Annenin her zaman burada olmasını isterdim. Ama ilk ayrılık için insanın annesi yanında olmalı.

3. Niyetlerin konusunda açık davran. Karışık işaretler olmaksızın bile ilişkiler yeterince karmaşık. Tanıdığım her bilim insanının neden laboratuvarda çok akıllı olup insan davranışları konusunda bu kadar aptal olduğunu bilmiyorum.

Anton Çehov-Bozkır
Anton Çehov, Bozkır, Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Ayşe Hacıhasanoğlu, 115 Sayfa, 5. Baskı, 2021.

Anton Çehov-Bozkır

İki yıldır Çehov okumaya alıştım. Daha çok tiyatro eserlerini okuyorum ama arada öykülerine de şans veriyorum. Bence tiyatro eserleri daha başarılı. Uçsuz bucaksız bir bozkırda geçen bu yol hikâyesi beni biraz bunalttı. Bunun kitapla alakası yok. Ben son zamanlarda Rus edebiyatının ağırlığını kaldıracak psikolojik güce sahip değilim ama kasvet sevenler kaçırmasın.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Herkes bilgin ve soylu olacak olsa ticaret yapacak, ekin ekecek kimse kalmaz. Herkes açlıktan ölür.

2. Maddi gıda vücudu besler, manevi gıda ise ruhu.

3. Bir asrı devirmek değil, vakitlice çekip gitmesini bilmek gerek.

4. Rus insanı anımsamayı sever, yaşamayı değil.

5. Bilim aydınlıktır, cahillik ise karanlık.

6. Ne çok kötü insan var bu dünyada.

7. Seslerine ve gülüşlerine bakarak zekâları hakkında doğru hüküm verebilen insanlar vardır.

8. Bir insanda üç akıl varsa iyidir. Biri, annenin doğurduğundaki akıl, diğeri okumaktan gelen akıl, üçüncüsü de iyi yaşamaktan.

Elizabeth Lunday-Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları

Elizabeth Lunday, Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları, Domingo Yayınları, Çevirmen: Sevin Okyay, 287 Sayfa, 10. Baskı, 2020.

Elizabeth Lunday-Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları

Yazarlar ve yönetmenlerini okuduğum serinin son halkası olan Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları da haziran ayında okundu. Kitapta genellikle ressamlar anlatılmış. Ben resimden hiç anlamam maalesef, doğal olarak birçok ressamı da tanımam. Bu nedende kitabı not alarak okumak zorunda kaldım. Bahsedilen resimlerin nasıl olduğuna Google görsellerden bakmam gerekti. Birçoğunu daha önce görmüşüm ama resmin ismini ve ressamını bilmiyormuşum. Bildiğim isimlerin hayatlarını daha dikkatli okuduğumu söylemeliyim.

Bu kitap tam bir resim öğretmenine hediye etmelik. Ben de okuldaki resim öğretmenimize hediye edeceğim. Resme özel bir ilginiz yoksa okumasanız da olur.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Eğer insanlar ustalığımı kazanmak için ne kadar çok çalıştığımı bilselerdi hiç de böyle harika görünmezdi.” Michelangelo Buonarroti

2. “Doğru olanı yap, bırak konuşsunlar.” Edouard Manet

3. “Dünya beni anlamıyor, ben de dünyayı anlamıyorum.” Paul Cezanne

4. “Resimlerimin satmaması konusunda bir şey yapamam. Gene de bir gün gelecek, insanlar onun boya parasından fazlasına değdiğini anlayacak.” Van Gogh

5. “Bir resim şok yaratmıyorsa eğer hiçbir şey değildir.” Marcel Duchamp

6. “Hayatımın her ânında resmen dehşet içindeydim ve asla bunun yapmak istediğim tek bir şeye engel olmasına izin vermedim.” Georgia O’Keeffe

7. “Her sabah uyanınca muazzam keyif duyarım: Salvador Dali olmanın keyfi ve mucizeden nutkum tutulmuş kendime sorarım. Bugün ne gibi fevkalade şey yapacak bu Salvador Dali?” Salvador Dali

Bu kitaplar arasında okuduklarınız var mı? Okumak istedikleriniz? Merak ettikleriniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

26 yorum:

  1. Benim okumalar baya aksadı. :) Bide blogdaki son haberimden sonra iyice aksayacak gibi görünüyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BLoG Dedektifi,
      başlığı gördüm ama henüz yazıyı okuyamadım. Blog yazılarını biriktirip okumayı sevdiğim için biraz daha bekleyecek ama mutlaka bakacağım :-) Şimdiden tebrik ederim, hayırlı olsun.

      Sil
  2. emma chase not aldım, duymamışım hiç, kimya dersleri ne hoş konu öyle, orwell aklımda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Kimya Dersleri'nin konusu çok hoş. Sadece daha iyi anlatılabilirdi. O konuda biraz eksik kalmış.

      Sil
  3. Çehov dışında hep keyifli, tam yaza uygun kitaplar gibi görünüyor konularına bakınca. Bol okumalı geçmiş haziran ayı. Ağustos'ta temmuzun acısı çıkar umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vulnicure,
      yeni aldığım kitapların da etkisiyle ağustos okumalarım çok iyi gidiyor. Haziran ayını da geçeceğim gibi :-)

      Sil
  4. Kimya Dersleri ilgimi çekti, Haziran'da okuduğun diğer kitapları merak ediyorum ayrıca maşallah ve darısı başıma diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      ben okumalarım ara ara coşar, sonra durur, sonra tekrar artar. Bir dolu bir boş gibi düşün. Haziranda iyi okudum, temmuz çok kötüydü, şimdi ağustosta yine güzel okuyorum :-)

      Sil
  5. Bu tarzdaki aşk kitaplarını sevmediğim için onları geçiyorum. Bozkır ilgimi çekti, yazarı hiç okumadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Çehov Rus edebiyatının en önemli isimlerinden biri. En azından bir iki kitabını okumanı öneririm. Ben yazarla geç tanıştım ama tanıştığım günden beri kitaplarını okuyorum.

      Sil
  6. Büyük sanatçıların gizli hayatları çok ilgimi çekti, alıntılar da çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ışınonur,
      bu serinin hepsi çok güzel. Hepsini iyi ki almışım ve okumuşum.

      Sil
  7. Hiçbirini okumamışım ben. En sonuncu ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://adadenizi.blogspot.com/
      resim ve ressamlara ilgi duyuyorsanız çok keyifli bir kitap.

      Sil
  8. Kimya Dersleri kitabını ben de Okuma Günlüğü bloğundan görüp not almıştım, kitap okunmayı bekleyenler arasında kütüphanemde:))) Emma Chase kitaplarını çok merak ediyorum, özellikle Karmakarışık serisini:))) Bu ara benim okumalarım yavaşladı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Karmakarışık ve Darmadağınık benim yazardan en sevdiğim kitaplar ama son dönemde yazarın birçok kitabı çıkmış. Kitapçıları ve kitap sitelerini gezmeyince geç fark ettim. Onlar nasıldır bilemiyorum.

      Benim haziran en çok okuduğum ay olurken temmuz da en az okuduğum ay oldu. Ağustosta yine hızlandım. Her zaman aynı düzeyde okunmuyor. Sen de en kısa zamanda eski tempona ulaşırsın umarım.

      Sil
  9. Büyük sanatçıların gizli hayatları ve Kimya Dersleri en çok ilgimi çekenler :) Listeme ekledim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DüşTasarımcısı,
      şimdiden keyifli okumalar :-)

      Sil
  10. Emma Chase severim, Kimya Dersleri de gözüme çok güzel görünüyor. Ressamları da merak etmedim değil yalnız. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Emma Chase'i ben de severim. Son dönemde yazarın birçok kitabı çıkmış. Kitapçıları ve kitap sitelerini gezmeyince geç fark ettim. Keşke fiyatları bu kadar uçuk olmasa da hepsini okuyabilsem.

      Sil
  11. 11 kitap mıııı, maşallah Şule'cim, darısı başıma:)) Harika kitaplar okumuşsun, Kimya Dersleri'ni beğenmene de sevindim, çok naziksin, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      haziranda bu kadar okudum Eren. Temmuzda ise sadece iki kitap okudum. Keşke her ay bu kadar çok okuyabilsem.

      Sil
  12. Ne güzel detaylı bir anlatım. Bir ayda iyi bir okuma oranı 👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya,
      bence de. Keşke her ay bu kadar okuyabilsem.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...