24 Eylül 2017 Pazar

WILLIAM SHAKESPEARE – VENEDİK TACİRİ

sule uzundere blog kitap yorumları
Okuyacak o kadar kitabım(185 civarı) varken neden kardeşimden ödünç kitap alıp okudum? Çünkü bende okumadığım Shakespeare kitabı kalmamıştı ve ben yazarın kalemini özlemiştim.

Venedik Taciri komedi olarak geçse de kahkahalar atarak okuyacağınız bir kitap değil. Kaldı ki çok ciddi bölümler de içeriyor. Konusunu kısaca özetlemek gerekirse: Venedikli tacir Antonio'nun gemileri sefere gitmiştir. Bu sırada en yakın dostu Bassanio'nun sevdiği kıza kavuşmak için paraya ihtiyacı vardır.Antonio kendisinden nefret eden kötü kalpli bir yahudi Shylock'tan borç alır.Adam senet gününde ödenmezse Antonio'nun etinden bir parça kesecektir. Gemileri batan Antonio'nun borcunu ödeyip şerefini kurtarmak için mücadele edilir.”

Kitapta en çok hoşuma giden şeylerden biri bütün karakterlerinin aşırı dürüst olmasıydı. Herkes verdiği sözü tutmaya çalışıyor, onurları için yaşıyorlar. Kitabın kötü karakteri bile kendi içinde tutarlı. Yaptıklarını onaylamasanız bile bazı konularda haklı olduğunu düşünebilirsiniz.

Okudukları kitapta ya da izledikleri dizi/filmlerde Türk adının geçmesinden hoşlananlar için Venedik Taciri’nde hoş bir sürpriz onları bekliyor.

Elimdeki kitapları eritmek için yeni kitap almak istemiyorum ama Shakespeare kitaplarını tamamlayıp her ay yazardan bir kitap okumak güzel olurdu. 2018’de bir okuma planı yapabilirim.

Shakespeare seven kişiler yazarın klasik olan ve en çok okunan eserlerinden biri olan Venedik Taciri’ni de kaçırmayacaklardır.  

Siz Venedik Taciri’ni okudunuz mu? Shakespeare sever misiniz? En beğendiğiniz eseri hangisi? Fikirlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Hayat herkesin belli bir rol oynadığı sahnedir. Benimki de somurtkan adam rolü.

2. Ben öylelerini bilirim ki
Hiçbir şey söylemedikleri için adları akıllıya çıkmıştır.
Eminim, ağızlarını bir açsalar,
Onların budalalıklarını lanetlemek için
Herkes kulaklarını tıkardı

3. Demek ki bolluk içinde yüzüp bunalanlar da hiçbir şeyi olmayıp aç olanlar gibi karamsar olabiliyor. Öyleyse orta halli olmak az mutluluk sayılmaz: Aşırılık saçları zamansız ağartır ama kararı kaçırmayanın ömrü uzar.

4. Eğer iyi olanı yapmak, bilmek kadar kolay olsaydı, küçük kiliseler katedrallere, yoksulların kulübeleri de kral saraylarına dönerdi. Kendi nasihatlerini dinleyen kişi ancak bir rahip olabilir. Yirmi kişiye birden ne yapması gerektiğini öğretebilirim ama o yirmi kişiden biri olmaya gelince iş değişir. Beynimiz duygularımızı dizginleyecek yasalar koyabilir ama ateşli tutkular soğuk kuralların üstünden atlayıp geçer, gençlik denilen çılgınlık öyle bir tavşandır ki kötürüm olan doğru bir öğüdün ağlarının üstünden atlayıverir.

5. Ah şu sahtekarlık ne düzgün görünüyor dışarıdan !

6. İnsanlar bir şeyi sahiplenmekten çok kovalamaktan hoşlanırlar.

7. Gerçi bir kız duygularını düşünmeli ama söylememeli.

8. Dışarıdan bakıldığında meziyetmiş gibi gösterilmeyecek
Kötülük yoktur yeryüzünde.


NOT: Kitabın özeti internetten alınmıştır. 

18 yorum:

  1. Yazınızı okudum ama tekrar dönüp ikinci kez okuyacağım. Alıntılar yapılmış kitap tanıtımlarını çok seviyorum. Bir de genç arkadaşlarımın klasik eserlerden okumaları beni çok mutlu ediyor. Öyle az rastlıyoruz ki. Emeğinize-yüreğinize sağlık.
    Kutluyorum. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Abalı,
      Bu iltifat dolu yorumunuz için ben teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiniz. Sevgiler :-)

      Sil
  2. Alıntılar çok hoş. Ben de tiyatroya uyarlanan oyununu izlemiştim. O da güzeldi.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı,
      ben Shakespeare'den sadece Macbeth'i tiyatro sahnesinde izledim ama bir gün bu oyununu da izlemek isterim.

      Sil
  3. Henüz okumadım desem. Hangisiyle başlamamı önerirsin Şule ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayel Damlası,
      ben yazarın henüz 6-7 kitabını okuduğum için çok doğru bir cevap veremeyebilirim. Nette okunma sıralarını araştırırsan onlara göre karar verebilirsin ama bence direkt en popüler kitaplarından başla derim. Dram seviyorsan Hamlet, romantik bir kitap okumak istiyorsan Romeo ve Jüliet'i okuyabilirsin.

      Sil
  4. "Bold" yazdığın alıntı acayip hoşuma gitti abla. Adını bildiğim, çokça alıntısına rastladığım Shakespeare'i hiç okumadım ama kısa zaman içinde okumam gerektiğine inanıyorum artık. Klasikleri çok boşladım son 2-3 senedir. Biraz da onlara eğilmem lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil Okur,
      bu kitabında alıntılayacak çok söz bulamadım. Hamlet yorumuma bakarsan orada daha güzel cümleler var. Shakespeare gerçekten çok şairane yazıyor.

      Son zamanlarda ben de istediğim kadar klasik okumuyorum. Çabuk okuyayım çabuk bitsin deyip basit kitaplar seçiyorum ama her ay en azından birkaç klasik okumaya çalışıyorum yoksa edebi zevki yaşayamıyorum.

      Sil
  5. bende uzun zamandır Shakespeare okumuyordum. Bu kitabı da merak ediyorum umarım okuma fırsatı bulurum . Alıntılar çok güzelmiş . Sevgilerimle :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümeyye Kip,
      insan uzun zaman Shakespeare okumayınca özlüyor. En azından bende öyle oluyor. Umaırm kitabı seversin. Sevgiler canım :-)

      Sil
  6. Ben çocuklar için olanını okumuştum, güzeldi, bravo Şule'cim Shakespear'ın bu kadar çok eserini okumuş olmana özendim doğrusu:)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren O.
      aslında bütün eserlerini okumak istiyorum ama o kadar okunacak kitap arasında ancak sıra geliyor :-)

      Sil
  7. Venedik Taciri'ni okumuştum ama olayları pek hatırlayamıyorum, favori oyunlarımın arasına girememişti :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      aynen benim de. En çok okunan eserlerinden biri ama benim için bir Romeo ve Jüliet, bir Hamlet olamadı.

      Sil
  8. Shakespeare hala okuyamadım ama okumayı istiyorum, o kadar çok kitap var ki insan yetişemiyor. :)
    Alıntıları çok sevdim, özellikle 2 ve 4'ü. ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esma Tezgi,
      aynen canım. Bütün iyi yazarlara ve iyi kitaplara vakit yetiştiremiyoruz. Shakespeare çok iyidir ama. Seveceğine eminim.

      Sil
  9. okunacak çok kitap var ama zaman yok :( zaman olunca da okuma şevkim mi kaçıyor nedir :D klasikleri özledim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAP EYLEMİ,
      bazen klasikleri okumaya üşeniyorum ama birini okudum mu da işte bu diye düşünüyorum. Ben böyle kitaplar okumalıyım. Shakespeare de bu duyguyu veriyor bana.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...