26 Haziran 2018 Salı

Kısa Kısa Kitap Yorumları (#4)


Bu sene kitap okuma hızım maşallah çok iyi. Öyle olunca sürekli bloguma yazılacak kitap yorumları oluyor. Buna bir de geçen seneden kalan yorumları ekleyin. Evet, geçen sene okuduğum kitaplardan hâlâ bloguma yazmadıklarım var 🙈 Baktım başa çıkamayacağım bu ay kısa kısa da olsa hepsi hakkında fikrimi yazayım, birikmiş yorumları temizleyeyim, yeni okuduklarımın yorumlarını geciktirmeden girerim dedim. Başka türlü olmayacak çünkü. Kitabı okuduğum zaman neler yazacağımla ilgili bir sürü fikrim varken yorumu geciktirdikçe aklımda kalan tek şey sevip sevmediğim oluyor. Bu nedenle bu başlık altındaki yorumlarım pek detaylı olmayacak maalesef.

Bu yazımda klasikleri yorumladım.  
sule uzundere blog kitap yorumları

NAZIM HİKMET – YAZILAR 2
Kitapta Nazım Hikmet’in gazete ve dergilerde 1924-1934 yılları arasında yazdığı yazılar toplanmış. Yazarın “Orhan Selim” takma adıyla yazdığı yazılar dönemin politikalarını eleştirmeye yönelik olsa da günümüzde de güncelliğini koruyor. İnsan ister istemez günümüz gazetecilerinin yazılarıyla Nazım Hikmet’in yazdıklarını karşılaştırıyor. Günümüz gazetecilerinin suya sabuna dokunmayan yazılar yazması, ülkede değinilecek, eleştirilecek o kadar konu varken magazin haberleri yorumlaması insanın içini acıtıyor. Kitabı okurken Nazım Hikmet, boşuna Nazım Hikmet olmamış dedim.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Her gebe kadın bilmem kaçıncı senfonisinin sesleriyle dolu Bethoven’ın kafasından daha güçlü, yüreğinden daha güzeldir. Anamı; doğurduğu için seviyorum, yarattığı için sayıyorum.
Yapı Kredi Yayınları, 2.Baskı, 2008, 559 Sayfa, Hazırlayan: Sevengül Sönmez
Sabahattin Ali-Hep Genç Kalacağım (kom #2018)
Hep Genç Kalacağım’da Sabahattin Ali’nin yazdığı ve ona yazılan mektuplar toplanmış. Bazı mektuplar yazarın Mahkemelerde ve Canım Aliye Ruhum Filiz kitaplarında da yer alıyordu ama kitapta çoğunlukla ilk kez okuduğum mektuplar vardı.

Yazın dünyasının birçok isminin Sabahattin Ali’ye yazdığı mektupları okumak isteyenlere öneririm.

1. “Hikâye ve romanda bugün sen varsın, senden sonra Kemal Tahir var, sonra Orhan Kemal var, Suat Derviş var.” Nazım Hikmet
2. “Romanını, doğacak çocuğumu bekler gibi bekliyorum.” Nazım Hikmet
YAŞAR KEMAL – YOLDA (#kom2018)
Yaşar Kemal’in kalemi hakkında ne söylesem az gelir. Türk edebiyatının en iyi romancılarından. Benim de en sevdiğim yazarlardan. Bu kitabında yazarın kısa öyküleri toplanmış. Beğeniyle sıkılmadan okudum ama her zaman romanlarını tercih ederim. Hatta yakın zamanda seri halinde yazdığı kitaplarına başlamak istiyorum. Onun kalemini uzun uzun tadını çıkararak okumak istiyorum.

STEFAN ZWEIG - MECBURİYET
“Ressam Ferdinand savaş sırasında askere alınmamak için İsviçre’ye kaçmıştır. Bir gün askerliğe elverişliliğinin tespiti için konsolosluğa davet edildiğinde, karısının şiddet karşıtı duruşuna ihanet etmemesi yolundaki telkinlerine karşın kendini gitmek zorunda hisseder. Görev duygusu, savaş karşıtı düşünceleri ve karısına duyduğu sevgi arasında sıkışıp kalmıştır.

Savaş karşıtı Zweig’den savaşın anlamsızlığına dair kısacık ama çok etkileyici bir kitap. Kitabı okurken Ferdinand için üzülecek, karısının görüşlerine katılmadan duramayacaksınız.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. İnsan bir halkın üyesi olabilir fakat halkı çıldırdığında kendisinin de çıldırması gerekmez.
2. Neden onların gücü var? Çünkü bu gücü onlara siz veriyorsunuz. Ve sizler korkak olduğunuz müddetçe onların gücü hep olacaktır. Tüm bunlar, yani insanlığın bugün korkunç dediği şey, yeryüzündeki on insanın iradesinden ibaret ve on insan bunu yeniden yıkıp yok edebilir. Bir insan, yaşayan tek bir insan onlara karşı durarak bu gücü yerle bir edebilir. Fakat sizler boyun eğdiğiniz, belki paçamı kurtarabilirim dediğiniz müddetçe, onları can evinden vurmak yerine, onlara itaat ettiğiniz müddetçe, sizler sadece bir kölesiniz ve bunu hak ediyorsunuz demektir.


Robert Louis Stevenson – Dr. Jekyll ile Bay Hyde 
Yayımlandığı 1886 yılında ortalığı kasıp kavuran kitap zamanının çok ilerisinde. Eğer spoiler yemeden kitabı okumayı başarabilirseniz sonunda çok şaşırabilirsiniz. Başarılı bir psikolojik gerilim.

Kitabın hem film hem tiyatro uyarlaması yapılmış. Kitabın sonunda çevirmenin notlarını okuyabiliyorsunuz.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Her şeyin bir sonu olduğu gibi her şeyin bir sınırı da vardır.

22 yorum:

  1. Aslında yaptığınız şey çok iyi, ben şu an metrobüsteyim ve gideceğim yerle aramda çok fazla bir şey kalmadı. Kitapları uzun uzun anlatmaktansa kısa olarak bahsetmeniz bu zaman aralığını verimli bir şekilde doldurmamı sağladı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertan Özdemir,
      yorumunuza çok sevindim :-) Bazen uzun incelemelerdense kitap hakkında kısa izlenimler daha çok işe yarıyor.

      Sil
  2. İçlerinden sadece Dr. Jekyll ile Bay Hyde'ı okumuşum ki spoiler yemiştim yazık olmuştu. Kapağı bile başka seçilebilirdi bence :D Nazım Hikmet'in Yazılar'ını merak ettim, umarım bir gün okurum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      kapak spoiler veriyor değil mi? Dikkatli okuyucular bunu kaçırmaz.

      Sil
  3. Dr.Jekyll ile Bay Hyde yi ve Meburiyeti aldım ancak henüz okumadım. Diğerleri hakkında ise hiç bilgim yoktu. Siz böyle kısa kısa yorumlara devam edin, bizde en azından okumadığımız kitaplar hakkında, güvendiğimiz bir kaynaktan önceden bilgi sahibi olalım. Bu arada Sebahattin Ali’nin eserleri arasında Sırça Köşk ü göremek isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar,
      ikisi de birkaç saate bitirilebilecek kitaplar. Sırça Köşk'ü blogumun olmadığı dönemde okudum. Bu yüzden blogumda yorumu yok.

      Sil
  4. Dr. Jekyll ile Bay Hyde merak ettıgım bır eser...

    YanıtlaSil
  5. Hepsi birbirinden güzel kitaplar. Bana sorarsan hiçbirini okumadim. :) Yazarlar kaliteli ama. :) Okuma hızına masallah diyeyim. Nazarlar değmesin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nevbahar Durağı,
      maşallah :-) Yazın pek okuyamıyorum ama. Temmuz ağustostan pek ümitli değilim. Eylülde tekrar eski tempoma kavuşurum.

      Sil
  6. Zweig yine harika bir konuya değinmiş.

    Ben hiç kitap okuyamıyorum bugünlerde. İclal Aydın'ın kısacık bir kitabı var, o bile elimde süründü bir aydır. Bugün bitireyim artık bari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Valla ben bu sene ilk altı ay hiç okumadığım kadar okudum. Yazın pek okuyamıyorum ama. Temmuz ağustostan pek ümitli değilim. Eylülde tekrar eski tempoma kavuşurum :-)

      Sil
  7. Zweig'e başlamam artık kesin oldu!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelynka,
      Zweig'in daha yorumlamadığım birkaç kitabı var desem :-) Başla mutlaka, eşsiz bir yazar.

      Sil
  8. Dostoyevski'nin Ölü Evinden Anıları'nı oku da tartışalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görkem CAN,
      okuma listemde ama elimde yok. Aldığım ve okuduğum zaman mutlaka bloguma yazarım.

      Sil
  9. Çok güzel kitaplar. Ekledim listeye. Sağol canım :)

    YanıtlaSil
  10. Mecburiyet'in alıntılarını gerçekten çok sevdim; bunlar çok güçlü fikirler. :) Ayrıca konusu da çok hoşmuş, senin vasıtanla kitabı listeye ekliyorum; çok teşekkür ederim! ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem AKAY,
      Zweig'in boş kitabı yok ama Mecburiyet ayrı güzeldi. Senin de seveceğine eminim.

      Sil
  11. Çok güzel ve net bir yazı olmuş :) ellerine sağlık kitapların ve açıklamaların kılavuz niteliğinde belki beni de ziyaret edersin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birsen Akyol,
      güzel yorumun için teşekkürler. Uygun bir anımda tabii ki ziyaret ederim :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...