18 Haziran 2018 Pazartesi

Halide Edib Adıvar – Son Eseri (kom #2018)

Klasik kitaplar okuma maratonu 2018
Can Yayınları, 1.Baskı, 2008

Kitabın adını okuyunca Halide Edib’in yazdığı son kitap olduğunu düşünen kaç kişiyiz?  Halbuki kitabın adı “Son Eseri” imiş, yazarın yazdığı son kitap değilmiş. J

Sevgili Okuyan Muggle’ın Vurun Kahpeye yorumunu okuyunca Halide Edib okumayı ne kadar sevdiğim aklıma geldi ve kitaplığımda bulunan tek okunmamış kitabına başladım. Kitap günlük ve mektup tarzında yazılmış bir roman. Çok akıcı, birkaç saatte bitirebileceğiniz, kolay okunan bir kitap. Kitabın konusunu anlatmak ise o kadar kolay değil. Ünlü roman yazarı Feridun Hikmet’in, karısını elinden alıp evlendiği adamın kız kardeşine âşık olmasını anlatıyor. Bu ilişki yumağına Feridun’un erkek kardeşi ve halasının kızı da girince ortaya Aşk-ı Memnu’dan daha karışık ilişkiler ağı çıkıyor. Kim bilir belki ileride bu eseri de dizi yaparlar. :-) 

Bu kitabı birkaç yıl önce Can Yayınları’nın klasikleşen 5 lira kampanyasından almıştım(Hoş, şimdi 7 lira yapmışlar J) Halide Edib gibi önemli ve başarılı bir yazarın kitabının ilk baskısının bile yıllar sonra bitmemesi, çok uygun fiyata satılmasına rağmen alıcı bulamaması çok üzücü.

Kitapta her sayfanın altında eski kelimelerin günümüz Türkçe karşılıkları verilmiş. Bazıları birkaç kere yazılmış. Bunlar kitabı okurken kolaylık sağlıyor ancak bazen gereksiz bulduklarım da oldu. Sanırım genç okuyucu kitlesi düşünülmüş ama fani, nafile, tesir, mevzu gibi kelimeler herkes tarafından bilinir diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum?

Bir bakışın bütün gece uyutmadığı, kalp kırıklığının ince hastalığa dönüşüp insanı öldürdüğü, eski aşkın izlerinin bütün ömür silinmediği romantik kitapları seviyorsanız Son Eseri tam size göre.

Siz Son Eseri’ni okudunuz mu? Okumak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.
Klasik kitaplar okuma maratonu 2018
Kitabın yeni basımı
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Bence yazmak yaşamakla bir. Tıpkı baharda yapraklanan ağaçlar, tomurcuklanan çiçekler gibi. Tabiat kış günleri içine hayat toplayarak onu baharda etrafına saçıyor. Yazıcı da öyle. İçinde biriken hayat bazen taşacak kadar çok oluyor, onlara şekil verip içinden çıkarmazsa boğuluyor. Herhalde ben yazı odamın kapısını kapayıp mevzumla baş başa kalınca yükünü atacak yer bulan bir hamal gibi seviniyor, rahat ediyorum.
2. Bazı arzular bahar sabahları gibi tatlı fakat hakikat olunca kış günleri gibi soğuk.
3. Bana öyle geliyor ki hep başkaları için yaşayanların bir tarafı eksik kalıyor, güneş görmeyen ağaçlara, çiçeklere benziyor.
4. Halbuki dünyada ideal adam yoktur. Yalnız ölüler ve bizden uzak olanlar bizim için adeta ilahi bir kemale(olgunluğa) ermiş olanlardır.
5. İnsan en çok, fenalık ettiği adamdan nefret ediyor.
6. Istırap güzel şeydir, insanları yüksek mertebeye erdirir, ruhlarını şöyle inceltir, böyle muhabbetle(sevgiyle) doldurur derlerse inanmayın. Istırap ekseriyetle(çoğunlukla) insanları çirkin yapıyor, kötü yapıyor, içinde dışında diken bitiriyor.
7. Ben daima yazı yazan kadını çirkin, resim yapanı güzel hayal ederdim. Galiba hakikat de öyle.

13 yorum:

  1. Elime aldım dün son anda bıraktım başka bir Halide Edip kitabı aldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevkoz,
      bu kitabı alsaydın bugün bitirmiş olurdun canım :-)

      Sil
  2. Şule'cim süpersin gerçekten, mutlaka okunması gereken bir yazar, ben ateşten gömlek'i okumuştum lisede, çok etkileyiciydi, bu da öyledir eminim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      Çok teşekkür ederim canım benim :-)

      Ateşten Gömlek Kurtuluş Savaşı yıllarını anlattığı için daha etkileyici. bu kitabı etkileyici bir aşk öyküsü.

      Sil
  3. Kelimelerin anlamlarının sayfanın altında olmasını çok seviyorum. Bir kitapta en sona koymuşlardı, hayır bir de hintçe kelimelerdi, kitaptan kopmuştum dönüp dönüp bakarken. Oğluşlarıma bakınca bilmeyen de olabilir diyorum, bazen öyle kelimeleri bilmiyorlar ki şaşırıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      anlamı bilinmeyen kelimeler için en iyi yöntem uygulanmış kitapta. Kitabın sonuna yazsalar her seferinde bakmak sıkıntı oluyor. Kelimenin yanına parantez içinde yazsalar dikkat dağıtıyor. Sayfanın altına yazılınca ihtiyaç duyarsan bakıyorsun.

      Sil
  4. Bende hep Son eseri zanederdim :D Öğrendiğim iyi oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif Sağlık,
      bence ismi birçok kişiyi yanıltmıştır :-)

      Sil
  5. Halide Edip Adıvar'ın yalnızca Sinekli Bakkal kitabını okudum. Dipnotlar konusunda sana katılıyorum. Aynı durum Sinekli Bakkal kitabında da var. "Son Eseri" henüz okumadım. Halide Edip Adıvar'dan ikinci olarak okumak istediğim kitap, "Sonsuz Panayır" dı. Bu kitabı da okunacaklar listesine dahil edelim o zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar,
      anlamı bilinmeyen kelimeler için en iyi yöntem uygulanmış kitapta. Kitabın sonuna yazsalar her seferinde bakmak sıkıntı oluyor. Kelimenin yanına parantez içinde yazsalar dikkat dağıtıyor. Sayfanın altına yazılınca ihtiyaç duyarsan bakıyorsun.

      Yazardan okumak istediğim çok kitap var ama Sonsuz Panayır'ı bilmiyorum. Hemen araştıracağım :-)

      Sil
  6. Abla dur durakl bılmıyorsun maşallah :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil Okur,
      bayram tatilini iyi değerlendirdim diyelim :-)

      Sil
  7. İlkay Özgür,
    bence ismi birçok kişiyi yanıltmıştır :-)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...