22 Şubat 2019 Cuma

Yılmaz Özdil-Mustafa Kemal

sule uzundere blog kitap yorumları
Kırmızı Kedi Yayınları, 498 Sayfa, 1.Baskı, 2018.

Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal’in hayatını anlattığı bir kitabının çıktığını duyduğum anda kitabı okumak istedim. Arkadaşım kitabı almıştı, ben de ondan ödünç alıp okudum ama eğer ondan almasaydım kitabı satın alır gene okurdum.

Son zamanlarda yazar okuyucuları ikiye bölmüş durumda. Bir kısım Atatürk’le ilgili yazmasından memnun, bir kısım ise yazarın Atatürk’ü kullanarak para kazanma derdinde olduğunu düşünüyor. Eğer gündemi takip ettiyseniz kitabın 2500 lira değerinde baskısının çıktığını duymuşsunuzdur. Bu olay ikinci grubun sesinin daha çok çıkmasına neden oldu.

Ben kendi adıma Atatürk’le ilgili kitapları okumayı sevdiğimi söylemek istiyorum. Mümkün olduğunca farklı yazarlardan onu okumaya çalışıyorum. Mesela şimdi İlber Ortaylı ve İpek Çalışlar’ın kitaplarını okumak istiyorum. Bir de onlardan dinlemek isterim Atatürk’ü.

Kitapla ilgili okuduğum yorumlarda en çok eleştirilen konulardan birinin kitapta kaynakça olmaması olduğunu gördüm. Bu konudaki eleştirilere hak verdim. Atatürk’le ilgili çok kitap okumama rağmen onunla ilgili ilk kez duyduğum bilgiler vardı kitapta ama yazarın bu bilgileri nereden aldığını öğrenemiyoruz. Bu da ister istemez doğru mu değil mi tartışmasına sebep oluyor. Keşke yazar kitabında derlediği bilgileri nereden aldığını yazsaydı. Kaynakça konusunda Turgut Özakman çok iyidir mesela. Şu Çılgın Türkler kitabında onlarca sayfa dipnot vardır. Bu kitapta da gözüm dipnot aradı.

Sonuç olarak herkesin okumasını isteyeceğim bir kitap Mustafa Kemal. Eğer yazara bu kitap üzerinden para kazandırmak istemiyorsanız bir arkadaşınızdan ya da kütüphaneden ödünç alıp okuyabilirsiniz.

Siz Mustafa Kemal’i okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Tevfik Fikret’in Tarih-i Kadim’i yok mu, işte o dünyada yapılması gereken bütün devrimlerin kaynağıdır.” Mustafa Kemal.
2. Mustafa Kemal’le alakalı kitapların temel sorunlarından biri maalesef budur. Bir kesim iyi niyetle yüceltmek isterken abartılı mucizevi hikâyelere sarılır, bir kesim kasıtla karalamak isterken zaman, mekân ve algı kaydırmaları uydurur.
3. 1921 yılında, Kurtuluş Savaşı’nın ortasında, sokakta develerin dolaştığı, toz bulutları içindeki Ankara kasabasında Hamlet seyretmişti.
4. “İngilizlerle savaş hâlindeler ama Shakespeare’in eserini sahneye koyuyorlar ve alkışlayarak seyrediyorlar. Türkler sanatın milli sınırları olmadığına beni ikna ettiler. Üstelik bunların hepsi savaş sırasında oluyor.” Amerikalı gazeteci Clarence Streit.
5. Yıllar sonra Reşat Nuri Güntekin’le karşılaştığında “Feride’nin hikâyesi ağrılarımı azaltıyordu.” diyecekti.
6. Mustafa Kemal’in imzasını Hagop Vahram Çerçiyan tasarlamıştır.

12 yorum:

  1. Kitabı okumayı istedim lakin kitap fiyatından sebep çelişkide kaldım, Okumak için yinede tavsiyelerde ödünç almakta bulmuşsunuz çözümü fakat ben ödünç almayı pek sevmem ama kitabıda okumak istiyorum bu kitap için hadi 500 lira ödeyelimde 2500 lira ne ? Hint kumaşına altın işlemeylemi yazdın derler ... Sırf içerik Atatürk olduğu için tepkisiz kalıyorum yoksa yazara bu fiyat için kapak yapma ihtimalim olabilirdi. Saygıdeper blog yazarı Şule hanım bu konuyu bizimle paylaşarak keyifli zaman geçirmemizi sağladığınız için teşekkür ederim iyi bloglar efem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. ErsinCe,
      2500 liraya satılan özel basım koleksiyon parçası. Kitabın normal basımını 16 liraya internetten alabilirsiniz. Bu fiyat da günümüzdeki kitap fiyatlarına göre normal diye düşünüyorum.

      Yorumunuz için ben teşekkür ederim :-)

      Sil
  2. Haberlere konu olmuştu dediğiniz gibi... Bende bu kitabı merak ediyorum paylaşım için teşekkür ederim... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  3. Severek okudum. 2500 liralık kitap önce tuhaf geldi ama sonrasında hoşuma gitti. Oturulup, üzerinde düşünülüp, titizce çalışılmış kitaplar bence üzerinden para kazanma statüsüne girmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      2500 liralık kitap beni de rahatsız etmedi. Sonuçta koleksiyon parçası ve kimseye zorla alın demiyorlar. Parası olan, almak isteyen alır. Ben de kitabı kısa sürede beğenerek okudum.

      Sil
  4. ya ben 2,500 Tl olayına da neden kızdıklarını anlamıyorum, kitap sadece o fiyata çıkmadı ki özel bir uygulama yapıldı özel fiyata satıldı be bağış yapıldı.
    bende aldım kitabı 3 saat bekleyip imzalattım bile hatta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      2500 liralık kitap beni de rahatsız etmedi. Sonuçta koleksiyon parçası ve kimseye zorla alın demiyorlar. Parası olan, almak isteyen alır.

      Yılmaz Özdil Adana'ya kitap fuarına gelmişti ama gidemedim. Belki ilerleyen zamanlarda denk geliriz.

      Sil
  5. Yorumumun yanlış anlaşılmasını istemem, ama söylediği gibi on yıl harcanmış, araştırma yapılmış bir kitap gibi değil. Anıların derlenmiş hali. Okumadıysanız Lord Kinross'un Atatürk - Bir Milletin Yeniden Doğuşu kitabını ve Afet İnan'ın Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler kitabını okumanızı öneririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerileriniz için teşekkürler. Okumaya çalışacağım. Elimde Tek Adam üçlemesi var. Onu da çok merak ediyorum.

      Sil
  6. Kaynakça olmaması bana da garip geldi ama yazarın kitaplarını seviyorum ben de :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Kağıt Salıncak,
      ben yedi kitabını okumuşum yani yazdıklarının çoğunu. Kendini okutan bir tarzı var.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...