4 Eylül 2020 Cuma

Ayfer Tunç-Suzan Defter

Sule uzundere blog
 Suzan Defter, Can Yayınları, 127 Sayfa, 17.Baskı, 2020

Ayfer Tunç bloglarda en sık rastladığım isimlerden biri. Birkaç kitabını okuma listeme kaydetmiştim. Suzan Defter de bunlardan biriydi. Yakın zamanda yazarın bir kitabını okumak istiyordum ama elimde olan Dünya Ağrısı ya da Aşıklar Delidir’i okurum diyordum. Suzan Defter bende olmadığı için yakın zamanda okuyacağımı düşünmüyordum. Sonra arkadaşım Sebra, kitabı okuyup çok beğenince benim de okumamı istedi ve benim yazarla tanışma kitabım böylece belli oldu.
Aslında yazardan okuduğum ilk kitap bu değil. Yıllar önce Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek kitabını okumuş ve burada yorumlamıştım ama o kitap anı türündeydi. Yazardan okuduğum ilk roman Suzan Defter oldu.
Kitap bir kadın ve bir erkeğin tuttuğu günlüklerden oluşuyor. Aynı günü kitabın sağ tarafında kadının, sol tarafında erkeğin ağzından okuyorsunuz. Bu nedenle kitabı okuma şekliniz de değişiyor. Önce sağ taraftaki günü okuyorsunuz, sonra sol taraftaki. Aynı olayları kadın ve erkeğin ne kadar farklı algıladığını görünce şaşırıyorsunuz. Hatta kim doğru kim yalan söylüyor merak ediyorsunuz.
Bir arkadaşım bu kitap için “Çok kasvetli” demişti. Ben öyle hissetmedim. Evet, mutlulukla dolup taşan bir kitap değildi ama insanı boğan bir kasveti de yoktu.
Ben yazarın tarzını sevdim. Günümüz yazarlarında böyle başarılı bir kadın yazarın kalemiyle tanıştığım için mutlu oldum. Yazarın diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum.
Siz hiç Ayfer Tunç okudunuz mu? Yazarı sever misiniz? Kitaplarını okumak ister misiniz? En çok hangi kitabını seviyorsunuz? Bana sıradaki kitabımda hangisini önerirsiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.
ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Yaşamak her şeye rağmen bir iz bırakmaktır yeryüzünde. “Ben de yaşadım sizin kadar.”
2. Aşk, acı sevmeye benziyor. Yakıyor biliyorsun ama yine de gidip âşık oluyorsun.
3. Mutlu ailenin tarifi üç aşağı beş yukarı aynıdır ama bir de mutsuz ailelere bak, hiçbiri diğerine benzemez.
4. Sevdiğim: Dün ve daima. Sevgilim: Sadece bugün
Sevdiğim: Eşsiz, tek. Sevgilim: Sığ, çok
Sevdiğim: Sevdim sahiden. Sevgilim: Emin değilim
5. Beni neyin beklediğini bilmiyordum ama beni güzel günlerin beklediğine inandığım günler çoktan bitti. O günlermiş meğer güzel olan.
6. Önemsenmemek ne korkunç !
7. Mutsuzluğumun önemli bir nedeni şu floresan lambalar. Beyaz ışık yasaklansa milletçe depresyonu yeneceğiz.
8. -İnsan gençliğini aşka vermezse gençlik neye yarar?
-Ama sonunda kaybeden siz olmuşsunuz.
-Kayıp mı? Kaç kişi böylesine sevebilmiştir dünyada?
-Ama kucağında bir kucak korla kalan siz olmuşsunuz.
-İyi ya boş değildi kucağım.
-Ama yandınız, kül oldunuz.
-Ama vardım, kül bunun kanıtı.
9. İnsan hayatı bir rahim arayışından ibarettir. Ev rahimdir. Bundandır kendimize bir ev aramamız. Evi olan insan ne şanslı.
10. Sevdiğinin yakınlarını da seveceksin, sevmesen de.
11. Ağabeyimi çok mutsuz sanıyordum. Onu çok mutsuz sandıkça kendi mutsuzluğumu unutuyordum, hatta bana ben mutsuzmuşum gibi gelmiyordu.

17 yorum:

  1. Ben yazarın Dünya Ağrısı kitabını okudum, yorum yazısı da var blogumda. Beğenmiştim, aynen biraz kasvetli ama iç karartmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ışınonur,
      Dünya Ağrısı bende de var. Yazardan okuyacağım sıradaki kitabım büyük ihtimalle o olacak. Beğenmene sevindim.

      Sil
  2. Selam Şuleeeee :)
    Sevdiğim yazarlardandır. Bende ilk "Bir Maniniz Yoksa.." kitabı ile tanıdım. Sonra Dünya Ağrıs> ve bir kaç kitabını daha okudum. Seviyorum kalemini. Ama Dü ya Ağrısı'nın yeri başkadır bende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satır Arası,
      Selam Gülşah :-)
      Bunu duyduğuma sevindim. Dünya Ağrısı bende de var. Yazardan okuyacağım sıradaki kitabım büyük ihtimalle o olacak. Yorumundan sonra merakım arttı :-)

      Sil
  3. aşırı ilgimi çektii. farklı cinsiyetlerin algılama biçimi değişir ama bunu bir romanda apaçık okumak çok ilginç olmalı. yıldızlıyorum sayfayı. okumak isterim. çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı Diyarlar,
      umarım sen de seversin. Ben teşekkür ederim güzel yorumun için :-)

      Sil
  4. İlkay ,
    ben de yazarı bloglarda sık sık görüyordum. Arkadaşım okumama bahane oldu. Bence sen de seversin Ayfer Tunç'u. Kalemini beğeneceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ayfer Tunç'tan suzan defter ve takvim kızı'nı okumuştum, güzeldi Şule'cim keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      Teşekkürler Eren. Sanırım ben yazardan şimdi Dünya Ağrısı kitabını okuyacağım.

      Sil
  6. yazarı duymamıştım daha önce ama kasvetli şeyler okumayı çok severim :D kitap çok ilginç görünüyor ekliyorum listeme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Austenzede,
      o zaman bu yazar tam senlik :-) Keşke daha çok kitabını okumuş olsaydım. Daha çok öneride bulunabilirdim. Yazardan okudukça bloğumda paylaşacağım. Belki ilgini çeken başka kitapları da olur.

      Sil
  7. Açıkçaşı kitabı ilk defa duydum. Yazdıklarından okuduğum kadarıyla ilginç bir kitaba benziyor. Farklı kitaplar okumayı seviyorum. Ayrıca altını çizdiğin cümleleride çok sevdim. Özellikle 5. sözü.
    Bu güzel tavsiyen için teşekkür ederim. Okumaya çalışacağım. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meczup Yazar,
      5.alıntı hangisiydi diye baktım, benim de en sevdiklerimden biri oydu. Sürekli geçmişte mutlu olduğunu düşünen biri olarak o cümlelerden etkilenmiştim. Umarım severek okursunuz :-)

      Sil
  8. Ayfer Tunç merak ediyorum ya ama bu kitabıyla mı başlarım emin değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öneri makinesi,
      Keşke daha çok kitabını okumuş olsaydım. Daha doğru bir öneride bulunabilirdim. Elimde iki kitabı daha var. Onları da okuyup yorumlarımı yazarım :-)

      Sil
  9. Ayfer Tunç çok sık duyduğum yazarlardan, genelde övgülü yorumlar okuyorum hakkında. Ben yazarla tanışamadım, bakalım ne zamana kısmet olacak ilk kitabını okumak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      ben de aynen senin gibi sürekli duyardım. Özellikle bloggerlardan. Tanıştığım için mutluyum. Yeni yılda yazarın daha çok kitabını okumak istiyorum.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...