26 Şubat 2022 Cumartesi

Modern Klasikler’den 6 Kitap Yorumladım (BCP Şubat Raporu)

Herkese merhaba. Bu ay Blogları Canlandırma Projesi etkinliğinin konusu “İnce Kitap - Kısa Film/Dizi” idi. Ben tercihimi ince kitaplardan yana kullandım. Geçen sene okuma hedefimi tutturmak için özellikle son ay çok fazla ince kitap okudum. Bu kitapları genellikle Türkiye İş Bankası’nın Modern Klasikler serisinden seçtim. Şimdi okuduklarımdan altı kitabın yorumunu sizinle paylaşıyorum.

Blogları Canlandırma Projesi etkinliğinin detaylarını okumak ve katılmak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.

Lewis Carroll-Alice Harikalar Diyarında

Lewis Carroll, Alice Harikalar Diyarında, Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Sinan Ezber, 106 Sayfa, 11. Baskı, 2020.

Lewis Carroll-Alice Harikalar Diyarında

Ben bu kitabı çocukken okumamıştım. 35 yaşında ilk kez okuyorum. Çocukken okusam büyülenirdim belki ama bu yaşımda beni sıktı. Sevmedim. Her şey zamanında güzel, keşke ortaokul çağlarında okusaymışım.  

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Göründüğün gibi ol ya da daha basit şekilde söylemek gerekirse: “Kendini başkalarına göründüğünden ya da görünebileceğinden farklı biri olarak görme ki başkaları da seni başkalarını gözünde başka biri olmaya çalışan başka biri olarak görmesin.”

Jules Verne-Doktor Ox’un Deneyi

Jules Verne, Doktor Ox’un Deneyi, Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Alev Özgüner, 90 Sayfa, 11. Baskı, 2020.

Jules Verne-Doktor Ox’un Deneyi

Ben çocukken Jules Verne’i de hiç okumadım 😂 Beş sene kadar önce Ay’a Yolculuk yazardan okuduğum ilk kitaptı. İkincisi Doktor Ox’un Deneyi oldu. Maalesef bu kitabı da sevemedim. Yazarın üslubunu sevdim aslında ama konuyu sevemedim. Normalde bunun tersi olurdu. Diğer kitaplarını okuyacağım artık.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Doktor Custos, bu saygıdeğer pratisyen hekim, meslektaşları misali, her türlü hastalıktan mustarip hastaları iyileştiriyordu; tabii ölenler dışında.

Anton Çehov-Martı

Anton Çehov, Martı, Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Ataol Behramoğlu, 93 Sayfa, 15. Baskı, 2020.

Anton Çehov-Martı

Shakespeare ve Çehov tiyatronun devleri olarak bilinir. Ben Shakespeare’i çok severim. Yıllardır onlarca kitabını okudum, birkaç oyununu izledim. Çehov ile ise daha geçen yıl tanıştık. İki dev isimden sadece birini sevebilirmişim, diğerini otomatik olarak kötülemem gerekiyormuş gibi hissettiğim için yazara karşı ön yargım vardı. Ben tarafımı seçmiştim çünkü. Halbuki ikisini birden sevebilirim. Sevdim de. Favorim her zaman Shakespeare olacak ama Çehov da insan ruhunun karanlıklarını anlatmak konusunda çok iyi. İki yazarı karşılaştıran çok hoş bir alıntı vardı ama hatırlayamadım kimin söylediğini. Kısaca şöyle diyor: Shakespeare oyununun sonunda kan dökülür, birileri ölür ve yaralanır; Çehov oyunlarındaysa herkes sağlamdır ama ruhlar derinden yaralanmıştır ve hiçbir şey eskisi gibi olmaz.

İki yazarı bu kadar karşılaştırmışken kitapta Shakespeare’in ölümsüz karakteri Hamlet’ten alıntı okumak o kadar hoşuma gitti ki.

Youtube’ta bu oyunun bazı bölümleri var. Öykü karayel ve Selahattin Paşalı oynuyor. Aşağıya linkini bırakıyorum. Kitabı okumadan konuyu anlamak zor ama yine de fikir almak için göz atabilirsiniz.


ALTINI ÇİZDİKLERİM:
1. Bir kuralım vardır benim: İleriye bakmamak. Ne yaşlılığı ne de ölümü getiririm aklıma. Her şey olacağına varır.

2. Sizi anlayabilmek için fazla basitim.

3. Kadınlar başarısızlığı bağışlamaz.

4. Medvedenko: Neden hep karalar giyersiniz siz?

Maşa: Hayatımın yasını tutuyorum. Mutsuzum.

5. Bir sanat yapıtı mutlaka büyük bir düşünceyi dile getirmeli. Ancak ciddi olan şey güzel olabilir.

6. Kendimi bir an bile koyvermem. Saçım başım, giyim kuşamım her zaman olması gerektiği gibidir. Hiç değilse şu parka çıkarken üstüme bir bluz giyiversem, saç tuvaletimle de uğraşmasam kıyamet mi kopar? Yo, hiçbir zaman bu izni vermem kendime! İşte böyle genç kalışımı, bazıları gibi kendimi salıvermeyişime borçluyum.

Anton Çehov- Üç Kız Kardeş

Anton Çehov, 3 Kız Kardeş, Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Ataol Behramoğlu, 61 Sayfa, 11. Basım, 2021.

Anton Çehov- Üç Kız Kardeş

Yıllar önce Van Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Üç Kız Kardeş oyununu izlemiştim. Çehov ile ilk tanışmam buydu. Daha önce başka bir oyununu izlememiş ve kitabını okumamıştım. Oyun ve metin bana sıkıcı gelmişti, kardeşim ve ben oyunu beğenmemiştik. Üstünden zaman geçince oyunun beni etkilediğini görüyorum. Bazen iki ay önceki bir eseri hatırlamazken kitabı okurken çoğu yer tanıdık geldi.

Üç kız kardeşin bir de erkek kardeşi var. Yani aslında dört kardeşler.

Natalya karakteri o kadar gerçekçi ki… Herkesin tanıdığı en az bir Natalya vardır.

Kitabın kapağı da çok güzeldi. İçeriğe çok güzel uyum sağlamış.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Evet, unutulacağız. Yazgımız böyle. Elden ne gelir? Bize ciddi, önemli, hem de çok önemli görünen şeyler, gün gelecek unutulacak ya da önemsiz görünecek.

2. Akıllı, eğitim görmüş bir insanın gereksiz sayılacağı kadar geri, iç karartıcı bir yer bulunabileceğini sanmıyorum.

3. Bizler için mutluluk diye bir şey yoktur, onu sadece arzu ederiz.

4. Moskova’da bir restoranın büyük salonunda oturursun, kimseyi tanımazsın, seni de kimse tanımaz ama yine de yabancılık hissetmezsin. Burada herkesi tanırsın, herkes seni tanır ama yine de yabancısın. Yabancı… Ve yapayalnız.

Anton Çehov-Vişne Bahçesi

Anton Çehov, Vişne Bahçesi, Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Ataol Behramoğlu, 93 Sayfa, 15. Baskı, 2021.

Anton Çehov-Vişne Bahçesi

Yazarın diğer eserlerine göre bence bir tık zayıf kalmış. Yazara başlangıç kitabınız olmasın ama eserlerini seviyorsanız okuyabilirsiniz.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Eğer bir hastalığa karşı çok fazla tedavi öneriliyorsa bu hastalığın tedavisi yok demektir.

2. Karşılıklı aşkın ateşiyle ısınırdı yürek.

3. İyi ki kimlik kartım yok da kaç yaşında olduğumu bilmiyorum, hep gençmişim gibi geliyor bana.

Anton Çehov-Kara Keşiş

Anton Çehov, Kara Keşiş, Türkiye İş Bankası Yayınları, Çevirmen: Mustafa Kemal Yılmaz, 43 Sayfa, 4. Basım, 2021.

Anton Çehov-Kara Keşiş

Yazardan okuduğum şimdilik tek öykü. Ben tiyatro eserlerini daha çok seviyorum ama bu iç karartıcı, ruhsal bunalımlar, varoluş sancıları içeren eseri de güzeldi. Sadece benim ruhum ve kafam böyle bunalım eserleri kaldırmıyor artık.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Dostum, sadece sürüden ayrılmayan sıradan insanlar sağlıklı ve normaldir.

Sizin bu kitaplar arasında okuduklarınız var mı? Okumak istedikleriniz? En sevdiğiniz Modern Klasik hangisi? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

26 yorum:

  1. Hep duyduğum kitaplar ama çoğunu okumadım. Tiyatro tarzı eserleri pek sevmiyorum. Shakespeare hep abartılı aşk hikayeleriyle anıldığı için okumadım şu ana kadar ama Çehov' u merak ediyorum. Dolu dolu olmuş bu etkinlik, ne güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      bu ayın hakkını verdim. Bir ay önceden yazdım yazımı :-) Shakespeare'i sadece aşk öyküleri yazıyor diye düşünmemek lazım. Hamlet, Kral Lear, Macbeth gibi iktidar hırsı ya da aile ilişkileri ile ilgili de çok etkileyici kitapları var. Tavsiye ederim.

      Sil
  2. İş Bankası modern klasiklerini çok seviyorum:))) Alice Harikalar Diyarında ben de 2 önce okumaya başladım:))) Alıntılar çok güzel, Vişne Bahçesi'ni çok merak ediyorum, Martı'yı da okuyacağım:))) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      teşekkürler :-) Üç Kız Kardeş'i de öneririm. Benim bu kitaplar arasında en çok sevdiğim o oldu.

      Sil
  3. Küçükken masallardaki prenseslerden biri olmayı düşlemedim hiç, o zamanlargüzeldi, şimdi bile favorim Alice... Jules Verne, ilkokuldayken nefes almadan okuduğum yazarlardandı, şimdi oğlum için okuyunca da çok kötü olmuyor ama araya sürekli şakalar, komiklikler yaparak giren bir maymuncuk sıkıcılıktan kurtarıyor olabilir.

    Çehovcuyum ben :)
    Altını çizdiğiniz cümlelerin bazılarını hiç hatırlamıyordum, kitapların hepsini elden geçirmek istedim, yazı çok güzeldi, teşekkürler...



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pusarık,
      ben teşekkür ederim. İnsan çok sevdiği kitapları ara ara okumalı. Zamanla unutuyoruz maalesef.

      Sil
  4. BCP için ne kadar kapsamlı bir yazı hazırlamışsın, emeğine sağlık :) Kasvetli eserleri merak ettiğimden Kara Keşiş ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      benim de kasvet dendiğinde içim şişiyor, hiç tahammül edemiyorum. Neyse ki bu kitap kısaydı.

      Sil
  5. Martı ve Alice Harikalar Diyarında kitaplarını geçen sene aldım. Henüz okumadım. J.Verne nin kitaplarından uyarlanan filmleri seviyorum. Elimde de bir kaç kitabı var. Beklentim büyük. Kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ışınonur,
      umarım beklentin karşılanır. Jules Verne'i okumayı erteleme derim. Çocukken ve gençken okununca insanı daha çok etkiliyor yazar.

      Sil
  6. Çok güzel kitaplar okumussunuz, ben de küçükken okumadım onları hatta hala okumadım. Gerçi bi' nebze çocuğum aslında ama bakalım ben okuyunca beğenir miyim bilemiyorum. Ben de bu ay için Vişne Bahçesi'ni okumuştum, yazardan ilk kitabım ama sevmedim diyemem, diğer eserlerinin daha iyi olduğunu umut etmek güzel bir şey ama. Tanıtımlar için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sude,
      yorumunuz için ben teşekkür ederim. Çehov eserleri benim için sizin dediğiniz gibi. Kötü diyemiyorum ama daha iyi olabilirdi. Okuması keyifli ama akılda kalıcı değil. Ortalamanın bir üstü diyebilirim.

      Sil
  7. hımm, doktor ox okumamışım, iş bankası he, iyi sevdiğim seri, okuyayım :) alice i de alayım yaa açıp açıp okuyayım :) çehov, martı ile vişneyi okudum, öbürünü de okuyayım, çehov ve tolstoy, hayranım onlara, iki dedem diyom, ikisi de arkadaş zaten, birlikte hoş fotoları var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Çehov ve Tolstoy'un tanıştıklarını bilmiyordum. Dur hemen Google bakayım. Merak ettim fotoğraflarını :-)

      Sil
  8. Çehov kitaplarının hepsini merak ettim. Teşekkürler öneriler için. En kısa fırsatta alıp okuyacağım. Bana hitap edecekmiş gibi geliyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bonheur,
      ben içlerinden en çok Üç Kız Kardeş'i beğendim. Onunla başlayabilirsiniz.

      Sil
  9. Geçen gün kitapçıda Alice Harikalar Diyarında kitabını görüp acaba alsam mı demiştim. Bende daha önce okumadım. Her şey zamanında güzeldir cümlenize katılıyorum. Şimdi okusam belki bende sevmeyeceğim ama sırf merakımdan da okumak istiyorum :) Üç Kız Kardeş'i de merak ettim aldım listeme. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BUFFIY,
      benim bu kitaplar arasında en sevdiğim Üç Kış Kardeş kitabı oldu. Öneririm.

      Sil
  10. Alice, Dr. Ox ve Vişne Bahçesi'ni okudum bu kitaplar arasından. Vişne Bahçesi Çehov'dan okuduğum ilk ve sanırım tek kitap. Tarımla ilgilendiğim için ilgimi çekmişti ama pek hatırlamıyorum kitabı şu an. Alice ve Dr. Ox'u beğenmiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ışınonur,
      senin Doktor Ox yorumunu hatırlıyorum. Okumuş ve yorum yazmıştım. Aşağı yukarı aynı dönemlerde okumuşuz kitabı :-)

      Sil
  11. Üç KIz Kardeş ve Doktor Oxun deneyini okumuşum içlerinde. Üç kız kardeşi tiyaro metni olmasından mütevellit sanırım çok zor okumuştum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oytunla hayat,
      ben yıllar önce oyununu izlediğim için konuya hâkimdim. Bu yüzden çok zorlanmadım. Gerçi ben tiyatro metni okumayı severim, zorlanmam :-)

      Sil
  12. sayfa olarak az ama etkili ktiaplar, keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      teşekkürler Eylem. Yıllar önce bir reklamda diyordu ya: Küçük ama çok etili diye. Onun gibi :-)

      Sil
  13. İlk kitabı seninle aynı hisleri paylaşacağımı düşündüğüm için okumuyorum, vallahi hiç cazip gelmiyor.
    Jules Verne çocukken de çok okumuştum, severim eserlerini.
    Çehov'a Martı dışında yabancıyım, bir kaç kitabını not ettim şimdi değerlendireceğim. :)
    Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Alice bende çok büyük hayal kırıklığı oldu. Bu kadar sıkılacağımı düşünmemiştim. Belki de çevirisi kötüdür diyorum şimdi.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...