24 Şubat 2022 Perşembe

Ayşe Kulin-Hazan

Ayşe Kulin, Hazan, Everest Yayınları, Çizimler: Irvin Mandel, 326 Sayfa, 1. Baskı, 2021. 

Herkese merhaba. Okuduklarımı kayıt altına altığım 1000Kitap sitesinden gördüğüme göre Ayşe Kulin’in yirmi kitabını okumuşum. Yazarın her sene bir kitap çıkardığı düşünülürse çok daha fazla olabilirdi ama yine de bir yazarın yirmi kitabını okumak az bir sayı değil. Üstelik bu sayıya son 5-6 kitabı dâhil değil çünkü yazarın son zamanlarda bana pek hitap etmediğini fark ettim. Gizli Anlar Yolcusu ile bunu hissetmeye başlamıştım, baktım Handan kitabını da sevmedim. O günden beri yazarın başka bir kitabını okumadım. Ya benim yaşım ve okuma performansım ilerlediği için yazar artık bana yetmiyor ya da her sene kitap çıkarmaya çalışması ve yaşının ilerlemesi gibi nedenlerden dolayı yazar eskisi gibi iyi yazamıyor. Sanırım ikisinden de biraz.

Bu yazdıklarıma rağmen Hazan kitabı çıktığı anda alıp okumak istedim çünkü biyografi, otobiyografi, anı, günlük vb. gerçek hayatların anlatıldığı kitaplara zaafım var. Ayrıca yazarın hayatını anlattığı üç kitabını da okudum, bunu okumamak olmazdı. Bilmeyenler için yazar çocukluğundan itibaren hayatını dört kitapta anlatıyor. Şu sıralamayla okuyabilirsiniz:

1. Hayat

2. Hüzün

3. Hayal

4. Hazan

Yazar Hazan’da pandemi döneminde yaşadıklarını, son romanlarını nasıl yazdığını, eski gezilerini ve bazı ödül törenlerini anlatıyor. Kariyerinin son bir dökümünü yapmış gibi. Yazdıklarından anladığıma göre bundan sonra o kadar sık aralıklarla kitap çıkarmayacak. Bu kitap bir nevi vedası olmuş. İyi ki yazmış, onun yaşadıklarını onun kaleminden okumak keyifliydi ama yazarı tanımayan ya da sevmeyen birine hitap etmez bu kitap. Herkes için değil.

Yazardan okuduğum diğer kitapların yorumlarına, kitap isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Füreya

Köprü

Hayal

Siz Hazan’ı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumayı düşünüyor musunuz? Ayşe Kulin’in üslubunu seviyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Ben tutucuyla ilerici arasında yalpalayan o bahtsız kuşağın bir evladıyım.

Bir el beni çılgın fikirlere, renkli dünyalara iterken bir başka el sımsıkı eteğime yapışır.

2. Benim yaşımda gözleri boyamak için gözlük takmak gerekiyor. Gözlük takınca da ne far sürülüyor gözkapaklarına ne kirpiklere rimel!

3. ABD’de, tek bir ailedeki yedi kişinin servetinin toplamı, aynı ülkede en alt seviyede yaşayan üç yüz milyon kişinin servetine eşitse eğer, burada müthiş bir yanlışlık ve haksızlık olmalıydı. Sadece ABD’de değil, dünya yüzünde bir avuç insan çok fazla zengindi; milyarlarca insan çok fazla yoksuldu.

4. İnsana dair zaman kavramı anlaşılır bir şey değildi gerçekten, yaşarken yıllar geçiyor ömrümüzden, yaşadıklarımızı hatırlarken sadece saniyeler.

5. “-Ne gördün ey âmâ?

-Ne kadar az imiş dünya ve ben ne kadar az imişim orada?” Adonis

6. Konuşma konumuz Türkiye hakkında yazmak!

Ne konu ama! Şanslıyız, söylenecek o kadar çok şey var ki! Düşünsenize, örneğin İsviçre üzerine konuş deseler; bir William Tell var tarihten dem vurabileceğiniz,, gerisi iyi geçinen federasyonlar, bakımlı yemyeşil otlaklarda yan gelip yatmış besili inekler, lezzetli çikolatalar, çeşitli peynirler, pahalı saatler, tertemiz şehirler, şık kayak merkezler. Ne acı ne ıstırap ne darbe! Süte beş kuruş zam yapmak için halk oylamasına giden bir ülke. Vallahi ilhamı kurur insanın!

7. Mevcut kurallar asla sonsuza kadar direnemiyor, insanlar sonunda değişime teslim oluyor çünkü zamanın ruhu bizden daha güçlü!

8. Goethe’nin altmış yaşını geçmişken Hafız’ı okuyunca hayran olup bu şairi bir de anadilinden okuyabilmek için Farsça öğrendiğini duyduğumdan beri İran’ı görmek istemişimdir.

9. Dört kadın almak, bir eve kuma doldurmak, hatta on üç yaşındaki kız çocuğuna dahi nikah kıymak inanç ve töre icabıdır ama her ikisi de bekar iki yetişkinin nikahsız birlikteliğini ahlaksızlık sayar ve hep haklı zannederiz kendimizi, biz büyüyemeyen büyükler.

10. Ruh asla yaşlanmadığından ait olduğu bedenin ihtiyarlığını bir türlü algılayamıyor. Beden yaşlanıyor. Gözler görmez, kulaklar duymaz, dizler tutmaz, cilt kırış kırış oluyor ama o haddini bilmeyen ruh, her daim hep genç!

11. Yurdum erkeğinin ilgisi akıllı kadına, değerli kadına, hatta güzel kadına değil, genç kadına odaklıydı.

12. “Kasım ayında bize yemekte turp vermişlerdi. Hücre arkadaşım turpu karton bir bardağa koyup çürümeye bıraktı. Şimdi ondan yeşil bir filiz çıkmaya başladı, büyüdü, büyüdü, filizin ucundan küçük beyaz çiçekler açtı. Turp ölüyor, aynı zamanda canlanıyor. Kendi yok oluşundan çiçekler yaratıyor, ölürken geleceğe uzanıyor.

Bir turptan daha umutsuz olmayacağız, değil mi?” Ahmet Altan

16 yorum:

  1. sen söyleyince programdan baktımda bende ayşe kulinin tam tamına 29 kitabını okumuşum okumadığım şiir kitapları kalmış sadece o da pek şiir sevmem. Ama senin aynı görüşe sahibiz şule son kitapları ilk kitapları gibi asla heyecanlandırmadı sadece ne olacak acaba diye okudum bazı yerler beni okurken sürekli ne gerek vardı sözüne götürdü. Ama hazan kitabı öyle değil seviyorum Ayşe kulinin azmini ve sürekli kadın kaç yaşından sonra yazar oldu milyonlar sattı diye gaza getiriyorum. O yüzden yine yazsa yine okurum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçimdeki yaz,
      Ayşe Kulin okumayan Türk kitapsever yok sanırım. Herkes en azından bir kitabını okumuş.

      Blogda da yazmıştım ama şimdi bulmaya üşendim. İlki kitabı 45 yaşından sonra basılmış. Üstelik Can Yayınları'nın sahibi Erdal Öz, kendisine "Siz yazar olamazsınız." demesine rağmen. Bazen her şeye rağmen denemeye devam etmek gerekiyor işte.

      Sil
  2. Bakana her yerde dersler var, turpta bile... Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçimde Kalacağına,
      değil mi? Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. adı aylin dışında okumadım bu yazarı :) (heey, ben de yazmaya başladım oscarlarııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      yorumunu gördüm Deep. Henüz fırsat bulup okuyamadım. Uğrarım birazdan :-)

      Sil
  4. Ayşe Kulin'i çok severim:))) Birçok kitabını okumuşumdur, hayatını anlattığı kitapları okumadım. Bu kitaplar seri mi? ilk seriden başlayarak okunması daha mı iyi olur?:)
    Adı : Aylin en sevdiğim kitabıdır:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Adı Aylin şimdi tiyatro oyunu oluyormuş.

      Hayatını anlatan kitapları seri gibi düşünebilirsin. Bence sıralamaya göre okunmalı çünkü kronolojik sıraya göre yazmış. Çocukluğundan başlıyor, gençlik, evlilik, çocuklar, başka işlerde çalışma derken yazarlığa başlamasıyla devam ediyor.

      Sil
  5. Ayşe Kulin çok severdim. Özellikle Aylin ve Füreya favorilerimdendir.
    Ama Gizli Anlar Yolcusu gerçekten beni de hayal kırıklığına uğratmıştı. Ondan sonra tekrar Kulin okumadım.
    Bu arada Aylin'i Tuba Ünsal tiyatroya uyarlıyormuş ben gidip görmek istiyorum çoook. İlginizi çekerse diye söylemek istedim. ):

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      biliyorum. Hatta yukarıda yorum yazan arkadaşa ben yazdım. İnstagram'da tanıtımını görmüştüm. Tuba Ünsal'ı pek sevmediğim için ilgimi çekmedi :-)))

      Sil
  6. Sanırım Hayal ve Hüzün'den sonrasını okumadım, sebebi de otobiyografisindeki bazı şeylerden hazzetmedim. Aslında kendi ayağına sıktığını düşünüyorum bu otobiyografilerle, bazı egzejere ettiği şeyler okudukça acaba gerçekten kendi yazmış olabilir mi? sorusunu aklıma düşürmüştr. Oysa okumaya değer şeyler yazdığını düşündüğüm kitapları vardı eskiden, kısmet :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      bilemedim Eylem. Ben öyle düşünmedim ama olabilir tabii. Sanat ve edebiyat dünyasında duyduğum hiçbir şey beni şaşırtmaz.

      Sil
  7. Ben genelde biyografi okumayı tercih etmiyorum ama çok sevdiğim ve çoğu kitabını okuduğum bir yazarın biyografisini okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      okuduğun kitapların yazılma sürecini okumak çok keyifli bence :-)

      Sil
  8. Elimdeki kitapları bitirip Ayşe Kulin'in okumadığım kitaplarına başlayacağım ben de. Baya okunmayan kitabı var benim için. Bakalım ne kadar zamanda tamamlayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oytunla hayat,
      yazar maşallah her sene yeni kitap çıkarıyor. Birkaç sene okumazsan geride kalıyorsun :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...