2 Aralık 2020 Çarşamba

Pegasus Alışverişim ve Yayınevi Hakkındaki Fikirlerim

 

Pegasus Alışverişim ve Yayınevi Hakkındaki Fikirlerim

Geçen gün bloğumda on aydan sonra kitap aldığımı yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz. Aynı ay bir kitap alışverişi daha yaptım.

Biliyorsunuz Trendyol sürekli kampanyalar duyuruyor. Efsane kasım, harika cuma, muhteşem aralık falan. Denk gelmemiş olmanız imkansız. Bu günlerin çoğunlukla düzmece olduğunu düşünüyorum. Bir ürünün fiyatını artırıp, sonra %70 indirim yaptık diyorlar ve ürünü, normal zamandaki fiyatından bile pahalıya satmaya çalışıyorlar. Eğer almak istediğiniz ürünün piyasa fiyatını bilmiyorsanız “%70 indirim” lafı cazip geliyor ve kandırılmış oluyorsunuz. Tabii arada gerçek indirimler de gelmiyor değil. Mesela Pegasus Yayınları kasım ayında güzel bir indirim yapmıştı.

Pegasus Yayınları’nda normalde 40 lira civarında olan historical romanlar 15’e düşmüştü. Buna bir de sepette 20 lira indirim eklenince bu beş romanı 60 liraya aldım. Tanesi 12’ye gelmiş oldu. Türü ve Pegasus Yayınları’nı bilenler bu alışverişin ne kadar kârlı olduğunu anlamışlardır. Bu kitapların, dediğim gibi, etiket fiyatı 40 lira, ikinci el fiyatı da 10-15 lira arasında değişiyor. Ben 12 liraya sıfırlarını aldım ve bunun için çok mutluyum.

Pegasus Alışverişim ve Yayınevi Hakkındaki Fikirlerim

Geçen günlerde İnstagram hesabımdan çok sevindiğim bir haberi paylaştım. Pegasus Yayınları uzun zamandır kitabını basmadıkları Brenda Joyce’un yeni romanını basmış. En sevdiğim türlerden biri olan historical sanırım ülkemizde çok fazla satmıyor. Bu yüzden türün en büyük iki temsilcisi Pegasus ve Epsilon Yayınları bu türde çok az kitap basmaya başladılar. Başladıkları serinin sonunu getirmiyorlar. Daha önce bastıkları yazarların diğer kitaplarını basmıyorlar. Baskısını yaptıkları kitap bitince ikinci baskı yapmıyorlar. Bu yüzden kitaplar ikinci el olarak piyasada çok yüksek fiyatlara satılıyor. Bu gibi nedenlerden ötürü Pegasus’un bu hamlesine çok sevinmiştim ama sevincim, kitabın 70 lira olduğunu öğrenince kursağımda kaldı.

Pegasus oldum olası pahalı bir yayıneviydi ama ben buna çok tepki göstermezdim çünkü yabancı yazarları basıyorlar, telif ödemeleri gerekiyordur derdim. Üstelik çoğu kitapları ciltli ve baskısı güzel olan kitaplardı. Arada sırada kitaplarında %50, setlerinde daha fazla indirim yaptıkları için kitaplarını hiç etiket fiyatı üzerinden almazdım. Bu yüzden pahalı fiyatları beni çok rahatsız etmezdi ama bir roman için 70 lira fiyat biçmeleri kabul edilebilir gibi değil. Her ne kadar türü çok sevsem de sonuçta bu kitaplar bir kez okunup kaldırılacak, sonra tekrar okunmayacak kitaplar. Güzel bir indirim yakalasak bile en fazla 30-35 liraya kadar düşer fiyatları. Bu kadar parayı hak ettiklerini düşünmüyorum. Kaldı ki ülkemizdeki insanların maddi durumu ortada. Bir romana kaç kişi bu kadar para verebilir?

Geçen sene aynı tarzdaki kitapları 40 lira civarında satılıyordu. Bu sene 70 olmuş. Neredeyse %100 zam gelmiş. Aranızda maaşına ya da bursuna bu oranda zam alan var mı? Ben öğretmenim ve bize verilen zam %4-%5 aralığında. Maaşlar bu kadar az artarken kitap fiyatını bu kadar uçurmak ne kadar doğru?

Hatırlar mısınız, kitaplarda KDV kaldırılınca herkes ne kadar sevinmişti? Bundan sonra daha ucuza kitap okuyacağımızı düşünmüştük ama hiç öyle olmadı. Kitaplar her geçen gün daha pahalı oluyor. Peki, KDV’nin kaldırılması ne işe yaradı? Aradaki fark nereye gitti? “Kitaplarımız pahalı çünkü devlet bizden çok vergi alıyor.” diyen yayınevleri şimdi ne derler acaba?

Pegasus’tan girdim ama aşağı yukarı bütün yayınevleri aynı. Okuyucuyu düşünen gerçek yayınevi çok az maalesef.

Neyse, kitap alışverişi yazısı yazacaktım, konu çok başka yerlere geldi J Daha fazla uzatmayayım.

Siz bu kitapları okudunuz mu? Okumak ister misiniz? Historical türünü biliyor musunuz, seviyor musunuz? Pegasus Yayınları hakkında ne düşünüyorsunuz? Kitap fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz? Hadi gelin yorumlarda sohbet edelim. Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.


28 yorum:

  1. Ne yazık ki kitap fiyatları dudak uçuklatıyor. Ben de 40 liraya alıp okuduğum kitabın ikincisi geldi diye sevinmiştim. 75 liraya çıkmış. Yok artık dedim. Pandemiden haksız kazanç elde eden kimseye hakkımı helal etmiyorum :/

    Keyifle oku kitaplarını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      teşekkürler Handan. Neredeyse %100 zam yapıyorlar kitaplara. Sadece kitaplar da değil, her şeye. Bir bizim maaşlar artmıyor. Alım gücümüz iyice düştü :-(

      Sil
  2. 70 lira gerçekten uçuk kaçık bir rakam olmuş.
    Pegasus ve epsilon yaynevleri çok pahalı haklısın. Benim pek tercih ettiğim yayınevleri değil.
    Historical okumuyorum ben sanırım, sebebini de bilmiyorum Şule :)
    Öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oytunla hayat,
      Doğan Kitap da baya pahalı. Yapı Kredi'de geçen gün Yaşar Kemal'in bir kitabını 70 küsur liraya gördüm.Uygun fiyatlı yayınevlerinin sayısı her geçen gün azalıyor. Kitabın fiyatının okuma keyfimizi etkilememesini umuyorum.

      Sil
  3. aslında ben de severim ama çok okumuyorum nedense sanırım hiç önüme çıkmadığı için. Gerçekten kitaplar çok çok pahalı yani ben 30 tl verirken bile yürek sızısı ile veriyorum bu yüzden hep sahaftan alışveriş yapardım ama bu sene sahaf festivalide yalan oldu moraller bozuk :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçimdeki yaz,
      ben de ikinci el kitap almaya ve takas yapmaya çalışıyorum. Belki kitapları e-kitap olarak okumayı da deneyebilirim. Bu fiyatları protesto etmezsek daha da artacaklar gibi.

      Sil
  4. Oooo, kitaplar konusunda en sevdiğim iki konu: fiyatlar ve Pegasus'un doyumsuzluğu :D Ülkemizde birçok şeyde olduğu gibi kitapta da gereğinden fazla para veriyoruz. Açıkçası basım hakları, güzel baskı falan hikaye. Yayın evi sahiplerinin okuyucuları yolmak işlerine geliyor. Bunun en büyük sebebi de kesinlikle Pegasus.

    Çıktıkları ilk dönemden itibaren historicalinden tut kişisel gelişime, polisiye ve aklına gelecek her türden kitap basma amacıyla yola çıkmış bir yayınevi Pegasus. Ama ilk zamanları her türe gereken ilgiyi gösterirdi ve fiyatları da oldukça uygundu. Ne zamanki Grinin Elli Tonu serisini basmaya başladılar, işte o zaman yayınevinin antipatikliği de başlamış oldu. Çok iyi hatırlıyorum, yaklaşık 500 sayfalık herhangi bir kitabı 25 tl'den satarlarken Grinin Elli Tonu serisinin kitaplarını (onlar da 500-600 sayfa civarıydı) 35-40 tl'den satıyorlardı. Seri tahmin edildiği gibi fazla satılınca "Neden fiyat artırımını diğer kitaplarımıza da uygulamıyoruz?" düşüncesi kafalarında oluştu ve her kitapta fiyatlar yükseldikçe yükseldi. Ve sonrasında diğer yayın evleri de "Tek siz mi akıllısınız?" diyerek onlar da kendi fiyatlarını arttırdılar.

    Ama asıl acı olan Pegasus'un tür çeşitliliğinin diğer yayın evlerini etkilemesi oldu. Örnekte verdiğin gibi Epsilon historical türünü ülkeye getiren ve 2012 Mayıs'ına kadar bu türü ciddiye alan bir yayın eviydi. Aynı şekilde birçok yayınevi sadece 2-3 tür ile işlerini güzel götürüyordu. Yayınevleri fiyat politikasını örnek alması yetmezmiş gibi, Pegasus neyi ön planda tuttuysa diğerleri de onu rol modeli olarak gördü ve düzensiz evlere dönüştüler. "Pegasus kişisel gelişimi mi ağırlıkta basıyor, hadi biz de basalım." "Polisiye mi moda şimdi? E, ne duruyorum ben, tabi ki de bu kısımdan kar payımı alacağım." diye diye hem kendi benliklerini kaybettiler hem Türkiye'nin düzgün işleyen yayıncılık sektörünü elbirliği ile batırdılar.

    Şunu da söylemezsem olmaz. Popüler tür neyse onu alıyorlar ama hiçbiri devamını getirmiyor :D Diyelim bir genç yetişkin serisini çevirmeye başladılar ve okuyucular seriyi çok sevdi. Haliyle sonraki kitabı bekliyorlar. Ama ya popülerliğine rağmen yayınevi basmamak için inat ediyor ya da çok uzun aradan sonra yenisi geliyor :D Yayıncılık hayatına başladıkları türler zaten çöpe gitmiş.

    Hem eski hem yeni okuyucularını takmamak da yayınevlerinin yaklaşık 5 senedir sürdürdüğü bir moda. Beklediğimiz kitapları çevirecek misiniz ve ne zaman gelecekler sorusuna "Merak etmeyin, beklenen yazarın veya beklediğiniz serinin devamı gelecek" derler ama yine muallakta kalır cevaplar. Bir de beklenen bir kitap gelecek diyelim, başlarlar tanıtım yapmaya "15 gün içinde geliyor" derler mesela ama çıktığı tarih 2 ay sonradır veya o kitabı hala bekliyoruzdur. Evet, adını vermeyeyim, zamanında "Bilmem kimin kitabı 1 ay sonra geliyor" dediler ama gelmedi ve bu terbiyesizliği 2 kez yaptılar. Hiç kimseye de bir şey açıklamadılar.

    Bence Brenda yine ucuz kurtarmış. Genç yetişkin ağırlıklı en popüler serilerinin yeni kitapları çıkacağı zaman fiyatlar kesin 150 tl ve üstünü bulacaktır :D

    Kusura bakma yazıyı çok uzun tuttum ama yıllardan beri içimde biriken öfke burada dışarı çıktı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belle'nin Kütüphanesi,
      yazıyı yazarken aklımdan seni geçirdim. Senin Pegasus'u eleştiren çok yazını okudum ama ilk defa sana bu kadar hak verdim. Uzun yorumun için teşekkürler. Konuyu detaylı bilmeyenlere çok güzel özetlemişsin. Keşke bir şeyler değişse ama umudum yok :-(

      Sil
  5. Ah o kitap fiyatları. Ne olursa olsun 70 TL ciddi bir rakam. Hele biz çok okuyup, sık kitap alanlar icin. Dediğin edebiyat türünü bilmiyorum, ama öğrenmiş oldum. İyi ki bu paylaşımlar oluyor. Keyifle oku Sule

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satır Arası,
      teşekkürler Gülşah. Sadece bu türde değil bütün kitaplara çok uçuk fiyatlar istemeye başladılar. Aslında yazdıklarım bütün yayınevleri ve türleri için geçerli.

      Sil
  6. Çok haklısın. Kampanya dışında kitap alamaz olduk. Özellikle Pegasus a girip bakmıyorum bile. Çerezlik bir kitaba yirmi tl vermek bile fazla geliyor insana. Pegasusun 99tl lik etiket fiyatlarını gördükçe insanın tansiyonu düşüyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okurix,
      ben 70 liradan şikayet ettim ama 100 liralık da kitapları var. Ayda 10-15 kitap okuyan insanlar var. Nereyse asgari ücret kadar kitap masrafları olacak.

      Sil
  7. Okunacak kitabım fazla koyacak kitap alsam koyacak yer ksııtlı bir yandan da fiyatlar artıyor baskılar bitiyor karışık bir dönemden geçiyorum :) Uzun zaman sonra alışveriş yapmak da heyecanlı oluyor güzel kitaplar keyifli okumalar dilerim**

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tozlu Hayaller Kütüphanesi,
      teşekkürler canım. Dediğin gibi bir yanımız almak istiyor, bir yanımız dur. Ne yapacağımızı şaşırdık :-)

      Sil
  8. Uzun zamandır kitap almıyorum Şule, 75'i duyunca derin bir nefes aldım, uçmuş resmen, aynı zamanda çok üzüldüm ülkede okuyan zaten bu denli az iken bir de okumak için gerçekten efor sarfeden azınlığa niye bu kadar yüklenilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      benim okumak istediğim kitap 75 lira Eylem. Fiyatı 100 lirayı aşan kitaplar da var maalesef :-(

      Sil
  9. çok haklısın Şule'cim pahallılığı beni hayrete düşüren böyle bir kaç yayınevi var, bence de kitaplar bu kadar yüksek fiyatlara satılmamalı, kdv gitti evet peki aradaki fark nereye gitti? madem kdv yok devlet kitap fiyatlarında ayarlamaya gitmeli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      keşke dediğin gibi devlet kitap fiyatlarında indirime gitse ama şimdiye kadar devletin indirdiği bir fiyat görmediğim için umudum yok :-(

      Sil
  10. Kitapların pahalılığına tepkinize hak veriyorum ama eski bir yayınevi çalışanı olarak o cepheden de bir şeyler yazmak istedim, baskı maliyetlerini ve dahi üretim maliyet hesabını yapan biri olarak.
    Bu pahalılığın en büyük nedeni baskı maliyetlerinin tamamen dövize endeksli olması. Ulkemizde kağıt üretimi özellikle kitap kağıdı üretimi yok ve tamamen ithal. Dövizdeki her artış kağıt maliyetinin her baskıda farklılaşmasına sebep oluyor, keza mürekkep, boya baskı için kullanılan her türlü malzeme de ithal. Sonrasında pazarlama ciddi bir maliyet kalemi. Nerdeyse tekelleşmiş dağıtım şirketleri öyle iskonto oranlarına mecbur bırakıyor ki, yayıncılık zor bir alan oluyor. Ancak sermayesi güçlü ve çok satanları onbinlerin üzerinde bir yayıneviyseniz o zaman rahatınız yerinde. Velhasıl çift taraflı sıkıntılar...Yine de okuyan kesim olarak evet bu paraları ödememiz zor:(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma,
      yorumunuz için teşekkür ederim. Yayınevi tarafından birinin fikirlerini yazması benim için önemli. Dedikleriniz çok doğru. Okuyunca hak verdim. Maalesef ülkece doğru dürüst hiçbir şey üretmiyoruz ve her şeyi ithal ediyoruz. Öyle olunca dolar arttıkça her şeyin fiyatı da artıyor. Olan biz okurlara oluyor :-(

      Sil
  11. Pegasus fiyatları kaf dağına çıkardı 😒 kabul masrafı , teklifi dolar üzerinden de biz ücreti TL olarak alıyoruz maalesef 😟

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evintekkizimona,
      değil mi? Okuyucuyu da düşünmeleri lazım.

      Sil
  12. Bu kitabı ben de çok merak ediyorum, en kısa zamanda almak istiyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      okuyunca yorumunu paylaşırsın umarım. Gerçi ben her türlü okuyacağım ama fikrini duymak isterim :)

      Sil
  13. Bu türden daha çok kitap okumak istiyorum aslında ama heves geldiğinde iyisine denk gelemiyorum. Senin blogundan bu türü takip edeceğim artık Şule abla, not alarak :D 70 lira gerçekten iyice abartılı bir rakam. Kim bu fiyata satın alır bilemiyorum. Ben yüzüklerin efendisi tek cilt baskısını bu fiyata almıştım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      ben de aynı kitabı 70'li bir fiyata almıştım ama tabii alalı 10 sene oldu :-) Yine de bu fiyat çok fazla.

      Historical türü için öneri istersen bu yazıma bakabilirsin Gözde. Bu sene okuduklarımı henüz eklemedim ama geçen yıllarda en sevdiğim kitapları burada yazmıştım: https://suleuzundere.blogspot.com/2020/03/her-telden-kitap-onerileri.html

      Sil
  14. İlkay,
    Bilmiyorum canım. Ben hep kredi kartı ile ödeme yaptığım için kapıda ödemeye bakmıyorum. Siteye bakarsan cevap bulabilirsin.

    Elimde okunmamış çok kitap varken yeni kitap aldığım için kendime kızıyorum ama kitaplara gelen zamları gördükçe iyi ki zamanında stok yapmışım diyorum.

    YanıtlaSil
  15. İlkay,
    dediğim gibi canım kapıda ödemeyi hiç kullanmadığım için bu konuda bilgim yok. Sitelerinde var dedikleri hizmetin olmaması çok sinir bozucuymuş. İşini düzgün yapmayan ne çok insan var.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...