16 Kasım 2021 Salı

Falih Rıfkı Atay-Atatürkçülük Nedir?

Falih Rıfkı Atay-Atatürkçülük Nedir?

Falih Rıfkı Atay, Atatürkçülük Nedir, Pozitif Yayınları, 229 Sayfa, 6. Baskı, 2012.

Herkese merhaba. Aslında bu kitabın yorumunu 10 Kasım’da yazmak istiyordum ama maalesef yetiştiremedim. Kısmet bugüneymiş.

2012 yılında Hürriyet gazetesi Falih Rıfkı Atay’ın kitap setini kuponla hediye etmişti. O setten kalan son kitabım buydu. Böylece yazarın en çok okunan kitaplarını okumuş oldum.

Falih Rıfkı Atay, Atatürk’le en çok vakit geçiren, ona en yakın olan isimlerden biri. Yazarın Atatürk’ü anlattığı birçok kitabı var. Ders kitaplarında okuduğumuz birçok anının kaynağı da bu kitaplar. Bu yüzden yazarın kitaplarını okurken bazı anılar size tanıdık gelecektir. 

Atatürk’ü daha yakından tanımak isteyenler için eşsiz bir kaynak. Onun sözleri ya da onun anılarıyla onu anlatıyor. Atatürk sonrası siyasetçilerinin davranışlarını eleştirirken birçok şey size tanıdık gelecektir. Maalesef ülkemizde yıllar geçse de çoğu şey değişmiyor. Tarihe tanıklık etmek isteyen herkese öneririm.

Siz bu kitabı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Atatürk’ü anlatan kitaplar arasında favoriniz hangisi? Falih Rıfkı Atay’ın kitaplarını sever misiniz? En çok hangisini seversiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Yazardan okuduğum diğer kitapların yorumlarına, kitap ismini tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Mustafa Kemal’in Mütareke Defteri

AtatürkNe İdi

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Bir topluma danışma hakkından önce eğitim verilmelidir. Seçmen oy vermeden önce bilgilenmelidir. Oy kulübelerinden önce okullar kurulmalıdır. Yeteri kadar eğitim görmeyenin elinde oy pusulası yalnız faydasız değil tehlikelidir de.” H. G. Wells

2. Gerçekte Kur’an’a göre oruç tutan Müslüman; fakat sövmeyen, iftira etmeyen bin defa daha Müslüman. Namaz kılan Müslüman fakat hak yemeyen, zulmetmeyen, öldürmeyen, çalmayan bin defa daha Müslüman. Hacca giden Müslüman ama hac parası ile bir yoksulu okutan, aç doyuran bin kat daha Müslüman’dır.

3. Gerçekta Kur’an’a göre sütüne su katan, o gün beş vakit namazını boşuna kılmış demektir.

4. Ben ömrümde onun (Atatürk) kadar tartışmaya katlanan devlet ve hükümet adamına rastlamadım. Çok genç yaşımda devamlı olarak yanında idim. Hiçbir fikrimi saklamak ihtiyacını duyduğumu hatırlamıyorum. Atatürk’le tartışmak için yiğitliğe lüzum yoktu.

5. Demokrasi bir memleketi, halkın ortalamasına teslim etmek demektir. Hiçbir demokrasi seçimle en iyiyi bulamaz. Onun için önce bu ortalamayı fikirce, zevkçe yetiştirmek lazımdır.

6. “Ben kalpleri kırarak değil, kalpleri kazanarak hükmetmek isterim.” Mustafa Kemal Atatürk

7. Geçmiş denen bir şey vardır ya, onun yüzyıllardan beri geçmeyen bir yanı da var kim ikide bir onunla karşılaşıp duraklamak veya gerilemekten bir türlü tam kurtuluşa eremiyoruz.

8. Atatürk devrimlerinin iki temel taşı, laisizm ve eğitim birliğidir. Millet, bütün dünya işlerinde ne şeriat ne de herhangi bir ideolojinin baskısı altında olmayarak yalnız günün şartları içinde kendisi için en yararlıyı düşünerek karar verir. “Öz Atatürkçülük” budur.

6 yorum:

  1. Kitabı okumadım. Bu tarz tarihe tanıklık eden kitaplar çok ilgimi çeker, severim. Bir de Atatürk'le ilgiliyse:))) Alıntılar çok güzel, kitabı not aldım:))) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      teşekkürler canım. Atatürk'le ilgili okuma yapmak istiyorsan yazarın kitaplarını öneririm.

      Sil
  2. Sanırım bu kitap bizde de var . Fakat o kadar cok kitap var ki okumadiklarimi bulmam cok zor oluyor artik. O yuzden e kitap okuyucu aldim bir sure sadece e kitap okuyacagim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      e-kitap okuyucu bende de var. Alalı altı sene oldu. 4-5 kitap okudum oradan. Elimde okunacak çok kitap olunca onları okuyorum. Onlar azalınca yine kitap alıyorum :-) Ben de e-kitap okuyucusunu kullanmak istiyorum bir ara. Öyle boş boş durunca canım sıkılıyor, biraz kullanayım.

      Sil
  3. Kuponla kitap verilmesini özlemiş olduğumu fark ettim. Bir de gazetelerden çıkan karton maketler vardı eskiden, ne mutlu olurdum. Konuyu saptırdım azıcık ama. Falşh Rıfkı Atay'ın bir kitabını okudum sadece sanırım. Benimkini de Cumhuriyet Gazetesi vermişti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Hürriyet gazetesi bir dönem çok kitap veriyordu. Özellikle Atatürk'le ilgili büyük boy arşivlik kitaplarını hâlâ saklıyorum. Star güncel roman seti vermişti, romantik kitap seti vermişti. Türk ve dünya klasiklerini almıştım. Şimdi en son ne zaman gazete aldığımı hatırlamıyorum :-(

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...