20 Nisan 2022 Çarşamba

Robert Schnakenberg-Büyük Yazarların Gizli Hayatları

Robert Schnakenberg-Büyük Yazarların Gizli Hayatları

Robert Schnakenberg, Büyük Yazarların Gizli Hayatları, Domingo Yayınları, Çevirmen: Duygu Akın, İllüstrasyonlar: Mario, Zucca, 304 Sayfa, 5. Baskı, 2021.

Elinde okunacak o kadar kitap varken hep en son aldığı kitabı okuyanlara selam olsun. Ben de sizdenim. Ocak ayında fuardan aldığım Büyük Yazarların Gizli Hayatları’nı okulda okumaya başladım, evde bitirdim.

İsminden kitabın içeriğinin ne olduğunu anlamışsınızdır. Tarihteki birçok ünlü yazarın hayatı kısaca anlatılmış, sonra onlarla ilgili çok ilginç, farklı, bazen dehşet verici anekdotlar anlatılmış. Neredeyse her sayfada anlatılanlarla ilgili eğlenceli çizimler de var. Hatta bazılarını kitabın kapağında görüyorsunuz. Bu da kitabın sıkıcı olmasının önüne geçmiş.

Kitapta adını daha önce hiç duymadığım yazarlar da vardı. Okuma yolunda daha keşfedilecek ne çok yazar, ne çok kitap var, diye düşündüm.

Domingo Yayınları’ndan çıkan kitabın baskı kalitesi çok iyi. Kağıdı kalın ve beyaz renginde. Normal kitaplardan daha ağır. Son zamanlarda kitap fiyatlarındaki artışlar düşünülürse en azından böyle kaliteli baskılar görmek isterim. Domingo Yayınevi’ni tebrik ediyorum özeni için.

Ben bu tarz kitapları çok severim. Tabii ki anlatılan her şeyi aklımda tutamıyorum. Bazen karşıma zaten bildiğim şeyler de çıkıyor ama yine de bu tarz bilgi veren kitapları okumayı seviyorum. Siz de severseniz gönül rahatlığıyla öneriyorum. Alıntılara bakmadan geçmeyin.

Siz bu kitabı okudunuz mu? Yazarların hayatlarını merak eder misiniz? En sevdiğiniz yazar kim? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. “Arkalarından söylediklerimizi insanların yüzüne karşı söyleseydik toplum diye bir şey olmazdı.” Balzac

2. Balzac günde yaklaşık elli adet koyu Türk kahvesi içiyordu.

3. Bir defasında evine giren hırsız Balzac’ın masa çekmecesini açmaya çalışmıştı. Uykusundan uyanan Balzac, buna gülmekle yetinmiş ve “Sahibinin gündüz gözüyle zırnık bulamayacağı bir çekmecede gece vakti para bulabilmek için göze aldığın riske bak.” demişti.

4. Balzac, gençlik yıllarını ısıtmasız, mobilyasız, derme çatma bir evde yaşayarak geçirmişti. Boş duvarlara orada görmek istediği şeyleri yazdı. Bir yere “Gül ağacından çekmeceli şifonyer”, başka bir yere “Venedik aynası ve duvar halısı” yazdı. Boş duran şömine üstüne ise “Raphael tablosu” diye ekledi.

5. “Benim zihnimde saat hep kasvetli gece yarısını gösterir.” Edgar Allan Poe

6. Dickens, zamanının Stephen King’iydi. Eleştirmenler tarafından sevilmez ama çok sayıdaki tutkulu hayranından saygı görürdü. Saturday Review 1858’de “Şöhretinin kalıcı olacağını düşünmüyoruz.” duyurusunda bulunmuştu. “Çocuklarımız Dickens’ı günümüz romancılarının en tepesine yerleştiren atalarının ne demeye çalıştığını anlamakta zorlanacaklar.” Onu Dickens’ın Shakespeare’den bu yana en büyük İngiliz yazar olduğunu düşünen Tolstoy’a, Dostoyevski’ye, Henry James’e ve daha pek çoklarına anlatsınlar.

7. Dickens anıtlardan öyle nefret ederdi ki vasiyetinde heykelinin dikilmesini yasaklamıştı.

8. Emily Bronte, tüberküloza yakalandı. Üç ay içinde eridi ve hayata gözlerini yumdu. Bu süre zarfında o kadar zayıflamıştı ki tabutun eni sadece kırk santimetreydi; cenaze levazımatçısının yaptığı en ince tabuttu bu.

9. Emily Bronte, saatler boyu pencere önünde durup düşünceli düşünceli dışarı bakmasıyla ünlüydü. Charlotte bir defasında onun bayıra baktığını sanmış, sonra kepenklerin kapalı olduğunu fark etmişti. Dalgın genç kız altı saat boyunca durup beyaz pencere kepenklerine bakmıştı.

10. Bronte kardeşler içinde görünüş açısından en şanssız olan Charlotte Bronte idi. Bir partide rastladığı bir genç onun için “Bu akşam Bayan Bronte ile tanıştım ve şunu söylemeliyim ki sade diye nitelenebilmesi için şimdikinin iki katı güzel olması gerekir.” demişti. Neyse ki Charlotte dış görünümüyle ilgili kaygılarını yazılarına kanalize etmeyi başarıyordu. Büyük edebi karakteri, çirkin mürebbiye Jane Eyre’yi kendini örnek alarak yaratmıştı.

11. Henry David Thoreau’nun Walden’i, Herman Melville’nin Moby Dick’i hariç, hiç kimse tarafından okunmayan en saygın kitaptır.

12. Thoreau, satılmayan 706 kitabını alarak tavan arasına kaldırdı ve evine gelenlere satmaya çalıştı. Bir ara şu itirafta bulundu: “Dokuz yüz kitaplık bir kütüphanem var ve o kitapların yedi yüzden fazlasını ben yazdım.”

13. Tolstoy, ilk kült yazarlardan biriydi. Yaşamının sonlarına yaklaştığı sırada yazarın kır evinin çevresine yüz kadar insan kamp kurup Tolstoy’un pelerinine dokunmaya çalıştı.

14. Lewis Carroll, aynı zamanda bir mucit. Kütüphanede kolayca bulunabilmesi için kitap adını cildin sırtına yazma fikrini de ilk geliştiren kişiydi. Çok sayıda kağıt ve mantık oyunu üretti, tavlayı geliştirdi ve Scrabble kelime oyununun ilk örneğini yarattı.

15. “Tütün içmeyi bırakmak dünyanın en kolay işi. Benden iyi kim bilir? Şimdiye kadar bin defa bıraktım.” Mark Twain.

16. “İnsanla kedi melezlenebilse insan gelişme gösterir, kedi ise geriler.” Mark Twain.

17. Mark Twain 1873’te dünyanın ilk yapışkanlı albümünün patentini aldı.

18. “Bütün sabah bir şiirimin düzeltisi üstünde çalıştım ve en sonunda bir virgül attım. Öğleden sonra virgülü tekrar yerine koydum.” Oscar Wilde.

19. “Bundan yüzyıl sonra hâlâ Sherlock Holmes’u yaratan adam olarak tanınırsam kendimi başarısız sayarım.” Sir Arthur Conan Doyle

20. “Kitap yazmamın, muhteşem arazime üç yüz dört yüz hektar daha katmaya çalışmaktan başka hiçbir nedeni yok.” Jack London

21. “Okuyucumdan tek talebim tüm hayatını eserlerimi okumaya adamasıdır.” James Joyce

22. “Toy şairler taklit eder, olgun şairler çalar; kötü şairler aldıklarını bozar, iyi şairlerse güzelleştirir.” T. S. Eliot

23. “Başkalarının senin için yapabileceği bir şeyi asla kendin yapma.” Agatha Christie

24. Agatha Christie’nin kitapları 103 dile çevrildi. Shakespeare’den de fazla.

25. Guinnes Rekorlar Kitabı, Agatha Christie’yi tüm zamanların en çok satan kurgusal roman yazarı olarak kabul etti. Yazarın Londra’da hâlen ilgiyle izlenen oyunu Fare Kapanı dünyanın en uzun süre sahnelenen tiyatro oyunu olma özelliğini taşıyor. Sırf “Dedektiflik hikâyesi yazmaya çalışmak eğlenceli olur.” diye yazmaya başlayan biri için hiç de fena bir başarı sayılmaz bu.

26. “Ailenizi gerçekten hüsrana uğratmak istiyorsanız ve eşcinsel olacak cesaretiniz de yoksa sanatçı olun.” Kurt Vonnegut

27. “Gerçekten okumak istediğiniz ama henüz yazılmamış bir kitap varsa onu siz yazmalısınız.

28. Amerikalı bir yayıncı, George Orwell’ın romanı Hayvan Çiftliği’nin temasını pek kavrayamamıştı. Adam, kitabı şu notla geri gönderdi: “ABD’de hayvan öyküsü satmak imkânsızdır.”

29. “Az önce on sekiz tane sek viski içtim. Sanırım bu bir rekor. Otuz dokuz yılda başardığım tek şey bu oldu.” Dylan Thomas

30. Sylvia Plath, ölümünden sonra Pulitzer Ödülü’nü kazanan ilk şair oldu.

31. Sylvia Plath, 1944’te çözdüğü bir IQ testine göre 166 gibi dâhi seviyesinde bir puana sahipti.

32. Yüzüklerin Efendisi üçlemesi bugüne dek dünyada yüz milyondan fazla sattı. Kitap, tüm zamanların en çok satan kurgu eseri ve İncil ve Mao Zedong alıntılarından sonra, en çok satan üçüncü kitabı oldu.

33. Tolkien Latince, Fransızca, Almanca, Yunanca Orta İngilizce, Eski İngilizce, Eski Norveççe, Gotça, modern ve Orta Çağ Galcesi, Fince, İspanyolca, İtalyanca biliyordu. Ayrıca Rusça, İsveççe, Danca, Norveççe, Hollandaca ve Lombardiyacası (O da her ne ise) da fena değildi. Tolkien var olan dillerden sıkıldığında yeni diller icat etti; tam sayı vermek gerekirse alfabeleriyle birlikte on dört dil.

19 yorum:

  1. Çok güzel bir kitaba benziyor Şule'cim alıntıları zevkle okudum eline sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. İlginç bilgiler gerçekten. Tolkien inanılmaz. :) Yazarların hayatını merak edip araştırmışlığım olmuyor. Bir de yazardan çok kitaplara bakarım. Aynı yazarın bir kitabı çok iyi olup diğer kitabı kötü olabiliyor. Hunharca sevdiğim, herkesten ayırdığım bir yazar yok. Kitabını sevdiklerimi seviyorum işte. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      o da güzel bir bakış açısı. Benim çok sevdiğim çok yazar var. Bütün kitaplarını okuyacağım dediğim, yeni kitabı çıkar çıkmaz aldığım vs. Ama dediğin gibi yazarların her kitabı aynı kalitede olmuyor. Bu yüzden son yıllarda daha seçici davranıyorum.

      Sil
  3. Öncelikle bir Dickens okumaya karar verdim, bu alıntılardan sonra. :)
    19 nolu alıntıya bakınca adam başarısız olmuş gibi duruyor.
    23 nolu alıntı bana direkt evliliği hatırlattı. Bence bu alanda bunu kesinlikle uygulamalıyız.
    26 güldürdü. 27'yi kendime motto yapmaya karar verdim. :)
    33 için ise ne denir ki adam efsane
    Kitap şahaneymiş, denk gelirsem mutlaka alırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Dickens'ı ben de okumadım ama o kadar övülüyor ve o kadar başarılı olmuş ki mutlaka okumalıyım diyorum. Elimde kitapları da var ama henüz yolumuz kesişmedi. Umarım bu sene bitmeden en azından bir kitabını okuyabilirim.

      Bütün yazıyı okuyup alıntılar için ayrı ayrı yorum yapman ne güzel. Kalemine sağlık. Çok mutlu oldum :-)

      Sil
  4. ha haa okudum bu kitabı, kafka ve balzak a şaşırdım :) bi de üç kağıtçi şekspire :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      her yazarda şaşırılacak bir şey var. Sıkıcı hayatı olan yazar yok gibi bir şey :-)

      Sil
  5. Altını çizdiklerinizi okumadım:) Çünkü bu tarz konular, kitaplar hep ilgimi çekmiştir ve bu kitabı okumayı çok istiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SzgnBsl,
      o zaman mutlaka okuyun. Çok seveceğinize eminim.

      Sil
  6. Tarzım olan bir kitap değil ama alıntılar hoşuma gitti. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SuleN,
      bütün kitabı okumak sıkıcı gelebilir ama bu şekilde ilginç bilgileri kısa kısa okumak eğlenceli oluyor.

      Sil
  7. Böyle kitaplar eğlenceli oluyor ve bir çırpıda okunuveriyor :) Şuna güldüm :)))

    11. Henry David Thoreau’nun Walden’i, Herman Melville’nin Moby Dick’i hariç, hiç kimse tarafından okunmayan en saygın kitaptır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manxcat / KuyruksuzKedi,
      bizde de Tutunamayanlar buna örnek gösterilebilir belki. Onu da okumayan ya da yarım bırakan çok ama herkes ne kadar saygın bir kitap olduğunu biliyor :-)

      Sil
  8. Böyle kitaplar genel fikir vermesi açısından çok iyi oluyor bence. Eskiden okumayı severdim. Bu da ilgi çekici duruyor :)

    Hayvan Çiftliği alıntısına güldüm :) Benzer bir durum Harry Potter ve Felsefe Taşı için geçerliydi. Kitabın ABD'deki adı Philosopher's Stone değil Sorcerer's Stone çünkü yayıncı Amerikalı okuyucuların adında filozof geçen bir kitabı okumayacağını düşünmüş :) Hatta filmde de taştan bahsedilen sahneler iki farklı isimle de çekilmişti yanılmıyorsam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vulnicure,
      Bunu bilmiyordum. Yazarın Harry Potter kitabının onlarca farklı yayınevi tarafından reddedildiğini biliyordum ama. Ne kadar işinde iyi olursan ol neyin tutup neyin tutmayacağını tamamen anlamak imkansız bence. Tarif bu tarz sürprizlerle dolu.

      Sil
  9. Kitabı not aldım, çok merak ettim:))) Bu tür kitapları okumayı seviyorum ve oldukça ilgi çekici görünüyor. Alıntılar ilginç, merak uyandırıcı. Umarım yakın zamanda alabilirim kitabı:))) Emeğine sağlık:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      umarım sen de benim kadar seversin. Şimdiden teşekkürler :-)

      Sil
  10. İlkay,
    Detaylı yorumun için teşekkürler. Bronte kardeşlerin pek kolay bir hayatı olmamış. Keşke daha uzun yaşayabilselerdi. Daha güzel eserler verebilirlerdi.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...