16 Haziran 2018 Cumartesi

Stefan Zweig - Mürebbiye

Stefan Zweig kitapları

Blogumu düzenli takip edenler Stefan Zweig’i ne kadar çok sevdiğimi bilir. Yazarın birçok kitabını okudum. Hepsi de tek bir uzun öyküden oluşan kitaplardı. Mürebbiye ise dört kısa öyküden oluşuyor. Yayınevi kitabın arka kapağında bu dört öykünün konusunu öyle güzel özetlemiş ki merak edenler için buraya alıntılıyorum.

Mürebbiyeleri katı bir ahlak anlayışının kurbanı olurken, yetişkin dünyasının gaddarlığıyla tanışan iki masum çocuk; Como gölü kıyısındaki bir otelin dingin ortamında gözüne kestirdiği bir genç kıza imzasız aşk mektupları yazarak zalimce bir oyuna girişen görmüş geçirmiş beyefendi; Tirol Alplerinde küçük bir lokantada gençliğinin platonik aşkıyla karşılaşan, artık düşkün ve yaşlı olan bu adama yıllar öncesinden duyduğu gönül borcunu ödeme fırsatı bulan evli bir kadın; bir genç kızın yarı histerik şefkat arayışında ifadesini bulan susuzluktan kurumuş toprak ve sıkıntılı yağmur bekleyişi."

Kitapta en çok üçüncü öykü olan Geç Ödenen Borç’u sevdim. Bu öykü Tutku Yayınları tarafında “Geç Ödenen Bedel” adıyla basılmış.

Kitabın son öyküsü bana çok farklı geldi. Zweig’in tarzına uygun bulmadım. Daha soyut, daha anlaşılmazdı. O öykü olmasaydı kitaba puanım “10” olacaktı. Şimdi 9 veriyorum ve Mürebbiye’yi en sevdiğim Zweig kitaplarından biri seçiyorum.

Kitabın kapağı içeriğine çok uygun. İş Bankası Yayınları çok ekmeğini yedikleri Zweig’e çok güzel kapaklar tasarlayarak vefa borcunu ödüyor.

Yazardan okuduğum diğer kitapların yorumlarına isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Siz Mürebbiye’yi okudunuz mu? Okumak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Bazı kızların utangaçlıkları o kadar derindir ki onlarla en uç şeylere cesaret edebilirsiniz.
2. Bu duygu sana da yabancı değildir eminim, trenle geçerken veya bir doğa yürüyüşünde uzakta bir ev görürsün ve birden “Niçin burada yaşamıyorum ki?” diye düşünürsün. “Burada mutlu olabilirdim.”
3. İnsana mutluluk kadar sağlık katan bir şey yoktur ve en büyük mutluluk da bir başka insanı mutlu etmektir.

15 yorum:

  1. Zweig Zweig Zweig,.... Ah ahh çok seviyorum çok

    YanıtlaSil
  2. Geç Ödenen Borç benim de favori öyküm oldu. Son öyküden de bir şey anlamadım. Mürebbiye'yi pek sevemedim. Nedense kızların davranışlarını anlamsız buldum. İkinci öykünün ismi Mektup'tu sanırım o da güzeldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belle'nin Kütüphanesi,
      son öyküden ben de bir şey anlamadım. Normalde Zweig böyle anlaşılmaz öyküler yazmazdı. Hiç onun tarzına yakıştıramadım :-)

      Sil
  3. Satranç kitabını çok merak ediyorum.
    Şimdi yorumunu okumaya gidiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelynka,
      Satranç çoğunlukla insanların yazarla tanıştığı kitap. Bir başyapıt. Hakkını vererek yorumlayabildim mi bilmiyorum ama mutlaka okumalısın :-)

      Sil
  4. Benim de sevdiğim yazarlardan ama şimdi senin okuduklarına bakınca o kadar da çok kitabını okumamışım. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Güneşim,
      okuduğum ama bloga yazmadığım 3 kitabı daha var :-)Yayınevleri sağ olsun ayda bir kitabını çıkarıyorlar. Kitaplar ince ve akıcı olunca çok okunuyor.

      Sil
  5. Şule Hanım, ben Yordam yayınlarından Bir Kalbin Ölümü & Murebbiye kitabını almıştım, ancak Murebbiye hikayesini okumamıştım. Bu kitaptaki murebbiye hikayesini nasıl bulduğunuzu merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar,
      severek okudum. Zweig'i İş Bankası Yayınları'ndan okumanızı öneririm. Yazarın kitaplarını birçok yayınevi basıyor ama en düzenli ve güzel çeviriyle basan yayınevi İş Bankası.

      Sil
  6. Bu kitavını okumadım ama okumak istedim şimdi. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı,
      çok teşekkür ederim. Umarım okur ve seversiniz :-)

      Sil
  7. Gerçekten kapakları şahane olmuş. Ben de yazarın diğer kitaplarını bu basımdan almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma Başar,
      şu an en düzenli ve sık basan yayınevi İş Bankası gibi görünüyor. Ben de onlardan devam edeceğim.

      Sil
  8. İlkay Özgür,
    sadece son öyküyü yazarın tarzına uyduramadım. Diğerlerini sevdim ben.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...