11 Aralık 2021 Cumartesi

Community (Bitirdiğim Diziler #2)

Community (Bitirdiğim Diziler #2)
Herkese merhaba. Aslında bugün size kitap ya da film yazısı yazacaktım. Yıl bitmeden biriktirdiğim, yazamadığım kitap ve filmlerin yorumlarını yazmak istiyordum. Dizileri seneye yazarım diyordum ama Friends, Modern Family, How I Met Your Mother gibi komedi dizilerinin yeni yıldan sonra Netflix’ten kaldırılacağını öğrenince hemen Community’nin yorumunu yazmalıyım dedim. Belli olmaz Community de yayından kaldırılır belki, böyle bir şey olmadan önce bu diziyi herkes izlemeli.

Community, bizdeki açık öğretim fakültesi mantığında çalışan, üniversiteye gidemeyenlerin eğitim aldığı bir okul. Bu okulda her yaş ve karakterden insan var. Biz İspanyolca çalışmak için toplanan yedi kişinin öyküsünü izliyoruz.

Dizi benim için bir başyapıttı. Bu kadar seveceğimi asla tahmin etmezdim. En sevdiğim dizilerden biri oldu. Ben dizileri arka arkaya hızlıca izlemeyi seven biriyim. Hayatımda bir diziyi bitirmeye kıyamamak, yavaş yavaş izlemek, günde bir bölüm izleyip onu sindirmek vb. olaylarını bana yaşatan ilk ve tek dizi Community oldu.

Diziyi izlerken senaristin, yönetmenin yaratıcılıklarını aklım almadı. İnsanlar nasıl bu kadar yetenekli olabilir, diye diye izledim. Kıskandım.

Dizi ve film izlemeyi sevenler, gönderme sevenler bu diziye bayılır. Dizinin her tarzda çekilmesini ayrıca sevdim. Bilimkurgu, kovboy, animasyon, korku, savaş, zombi filmi gibi bölümleri vardı. Birçok film ve diziye de selam çakmışlar. Bunları fark etmek de ayrıca güzeldi.

Dizide birçok ünlü oyuncu da konuk oyunculuk yapıyor. Jack Black, Brie Larson, Josh Holloway gibi.

Dizinin ilk üç sezonu iddia ediyorum gelmiş geçmiş en iyi dizi sezonlarından. 4. sezonda duraklama dönemine giriyor ama yine iyi. 5’te düşüşe geçiyor, 6 maalesef bayağı kötü. Dizinin IMDB puanı 8.5. Eğer ilk sezonlardaki kalitesini koruyabilseydi puanının 9’dan yukarı olacağını düşünüyorum. Oyuncu ve senarist değişiklikleri dizinin sonunu getirmiş.

6.sezonda, 5.sezondaki önemli bazı karakterlerin diziden yok olması ve onlara ne olduğuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmaması insanın sinirini bozuyor.

Son sezonlarda bazı karakterlerin aşırı değişmesi de beni rahatsız eden bir noktaydı. Özellikle Abed ve Chang bambaşka insanlara dönüşüyorlar. Güldürme amaçlı çekilen bazı sahnelerde başkası adına utanma duygusunu yaşadım.

Dizinin esas kızı, başrolü Britta’ydı ama sonra kendisi çok geri planda kaldı. Kadına sahne yazarken zorlanmışlar sanki. Yan roller daha ön plana çıkmış. Bunu daha önce Gossip Girl’de Nate karakterinde görmüştüm bir tek.

Sonlara doğru bozsa da Community şiddetle tavsiye ettiğim bir dizi. Hiçbir şeyi ikinci kez izlemeyi sevmeyen ben, bu diziyi tekrar izlerim. Gülmeye ihtiyacımızın olduğu bu can sıkıcı günlerde kesinlikle şans verilmeli.

Bitirdiğim diğer diziler:

Fleabag

Community (Bitirdiğim Diziler #2)
Siz Community’i izlediniz mi? Beğendiniz mi? İzlemeyi düşünüyor musunuz? Komedi dizilerini sever misiniz? En sevdiğiniz komedi dizisi hangisi? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

12 yorum:

  1. Not aldım diziyi, komedi izlemek beni rahatlatıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ışınonur,
      beni de. Özellikle pandemiden sonra çok ağır dizileri izleyemiyorum

      Sil
  2. Ben de çok severim, dördüncü sezondan sonra boşlukların oluşmaya başlamasıyla bırakmıştım diziyi ve pişman da değilim açıkçası. Dediğin gibi ilk üç sezon gerçekten çok iyiydi ve aklımda o haliyle kalması benim açımdan daha iyi :D Community ile en en en sevdiğim özelliklerden biri de gülme efektinin olmaması. İzleyiciyi gülmeye zorlayan bir efektin kullanılmaması bile bence yeterince iddialı ve seyircinin zekasını aşağılamayan bir hareket. İzlediğim diğer bütüm sitcomlarda bu güldürme efekti vardı ve insan bir kere takınca o sesler yüzünden izleme zevki mahvoluyor. Neye güleceğimize kendimiz karar verebiliriz bence, işte Community de izleyiciye bu şekilde saygısını gösteriyordu bence. Gülme efekti kullanmadan dahi doya doya güldürüyordu. Senin de beğenmene çok sevindim Şule abla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,
      ben dayanamadım bütün sezonlarını izledim. Yine güzel bazı sahneleri vardı ama çok hayal kırıklığı sahne de vardı. İleride diziyi tekrar izlemeyi düşünüyorum. O zaman sadece ilk üç sezonu izleyeceğim.

      Sil
  3. Dizi hemen eklenecek listeme, izleme sırasında da öne yerleşecek. Sanırım izleme listeme bile eklememiş olduğum ender yapımlardan biri. Tenks Şule 😘

    YanıtlaSil
  4. Ben de çok severek izliyordum, hatta öylesine başlamama rağmen birinci sezonu bir çırpıda bitirmiştim ki Annie ve Jeff'le ilgili aldığım bir spoiler hoşuma gitmeyince bıraktım orada :D Ama böyle diziyi gördükçe hala izleyesim de geliyor. Bilmiyorum ne yapmalı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elem,
      bence izlemelisin Eslem. Böyle kaliteli diziler her zaman yapılmıyor. En azından ilk üç sezonu izle.

      Sil
  5. Community benim de çok severek izlediğim bir komedi dizisi. Dediğiniz gibi gülmeye ihtiyaç olduğunda açıp izlenebilecek bir dizi. Tavsiyelerinizi takip ediyor olacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sule ,
      çok teşekkür ederim. Sizin sevmenize sevindim :-)

      Sil
  6. Komedi dizilerini çok severim. Bu diziyi de not aldım, izleyeceğim mutlaka. Yabancı dizilerle pek aram yok Friends dışında:))) Şu aralar bana iyi geleceğini düşünüyorum:))) Modern Family çok övülenler arasında, onu da merak ediyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Friends de Modern Family de çok güzel diziler. Yılbaşından sonra Netflix'ten kaldırılıyorlar. Halbuki daha çoğu insan izlememişti bile. İkisini de çok severek izlemiştim ben.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...