11 Mayıs 2021 Salı

Alıntılar #6

Herkese merhaba. Bu yazı dizisini en son bir sene önce yazmışım. Devamını getirmek istedim. Bu sene kendime yüksek bir okuma hedefi koydum. Bunu başarabilmek için zaman buldukça kitap okuyorum. Tabii okuma arttıkça bloğa yazılacak konu da artıyor ama maalesef okuduğum her kitabı bloğuma yazacak zamanı bulamıyorum. Her kitabı yazmak da istemiyorum zaten. Bu yüzden bazı kitaplar sadece alıntılarıyla bloğumda olacaklar.

Son zamanlarda okuduğum kitapların hoşuma giden alıntılarını bloğuma yazıyorum. Alıntılar belki size kitapla ilgili bir fikir verir. Eğer içlerinde merak ettiğiniz varsa sorabilirsiniz, kısaca ne düşündüğümü söylerim.

Neval El Seddavi-Sıfır Noktasındaki Kadın

Paulo Coelho-Portobello Cadısı

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Dışadönük kişilerin içedönük kişilerden daha mutsuz oldukları, bunu gidermek için de sürekli olarak ne kadar mutlu, hayatla ne kadar barışık olduklarını kendilerine kanıtlamaya çalıştıkları söylenir.

2. Üniversiteye gitmişler çünkü üniversitelerin çok önemli sayıldığı bir zamanda birisi onlara bu dünyada yükselebilmek için diploma sahibi olmak gerektiğini söylemiş ve bu yüzden de dünya bazı olağanüstü bahçıvanlar, fırıncılar, antikacılar, heykeltıraşlar ve yazarlardan yoksun kalmış.

3. Bir insanın ne tür müzik dinlediğine bak, nasıl biri olduğunu anlarsın.

4. Aşkın büyüklüğünü, bir yolun uzunluğunu ya da bir binanın yüksekliğini ölçer gibi ölçemezsiniz.

5. Ağızlar açılmıyorsa söylenecek önemli bir şey var demektir.

6. Mutluluğun aşk olduğunu söylüyorlar. Oysa aşk mutluluk getirmez, hiçbir zaman da getirmemiştir. Tam tersine sürekli bir kaygı durumudur aşk, bir savaş meydanıdır; kendi kendimize sürekli olarak acaba doğru mu yapıyorum diye sorduğumuz uykusuz gecelerdir. Gerçek aşk vecd ile ıstıraptan oluşur.

7. Yoksulluk mutsuzluk getirebilir ama para ille de mutluluk getirmez.

8. Öldüğüm zaman beni ayakta gömün çünkü bütün ömrüm dizlerimin üstünde geçti.

9. Kendini dünyanın en değersiz yaratığı gibi hissettiğin zaman bile kendini iyi hissetmeye çalış. Bütün olumsuz düşünceleri silip at ve ruhunu ve bedenini Yüce Ana’nın ellerine bırak; kendini dansa, suskunluğa ya da oğlunu okula götürmek, yemek yapmak, evi derleyip toplamak gibi sıradan, gündelik etkinliklere teslim et. Eğer zihnin yaşadığın ana odaklanmışsa her şey tapınmadır.

10. “İstendiği zaman vermek iyi bir şeydir ama istenmeden vermek daha iyi bir şeydir.” Halil Cibran

11. Her zaman kadınların, erkeklerin ruhunda olup bitenleri anlama konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahip olduklarına inanmışımdır. Kadınların hepsi cadıdır.

12. En güzeli bırakacaksın kader hayatlarımıza karışsın, hepimiz için en doğru kararı versin.

13. Özgürlüğün özlemini çekecekleri yerde kendilerine bir çoban arayanlara acımak gerekir.

14. Bunun önemi tümden unutuldu: Artık dinsel bayramlar bile plaja, parka ya da kayak yapmaya gitmenin bir vesilesi oldu çıktı. Artık ritüeller yok. Sıradan işler en küçük bir kutsallık edinemiyor. Yaptığımız yemeğe sevgimizi katmamız gerekirken yemek yaparken vakit kaybetmekten yakınıyoruz. İş yaparken becerilerimizi zevk almak ve Yüce Ana’nın gücünü yaygınlaştırmak için kullanmamız gerekirken Tanrı’nın bir laneti olduğunu düşünüyoruz.

15. Yalnızlık insana göre değildir, kendimizi ancak başkalarının gözlerinde gördüğümüz zaman tanıyabiliriz.

16. İnsanlar neden gözlerinin önünde duranı, gerçek mucizeyi görmezden gelirler de çok daha uzaklardaki bir şeye inanmayı yeğlerler, anlaşılır gibi değil.

17. Tanrı’ya inanmamamın bir nedeni de bu. İnananların nasıl davrandıklarını görmüyor musunuz?

18. Kötü olan insanın ağzına giren değil, ağzından çıkandır.

Neval El Seddavi-Sıfır Noktasındaki Kadın

Neval El Seddavi-Sıfır Noktasındaki Kadın

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Artık onuru korumak için büyük paraların gerektiğini ama büyük paraların onuru yitirmeden kazanılamayacağını öğrenmiştim.

Aiskhylos-Zincire Vurulmuş Prometheus

Aiskhylos-Zincire Vurulmuş Prometheus

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Gücü yeni elde eden sert olur.

2. İşte bunun gibi bulutlarda gümbürdeyen Zeus

Yarattı baş belası olarak

Kadınlar soyunu ölümlü insanlara

İyiliğe karşı kötülük sağladı onlarla

3. Her gün korka korka acı çekmektense

Bir anda ölüp gitmek daha iyi

4. Dengin dengini bulmasıdır

En büyük mutluluk dünyada

5. Başı dertte olmayana kolay gelir

Dertliye akıl öğretmek, yanıldın demek.

İçlerinde okuduğunuz bir kitap var mı? Okumak istediğiniz? Merak ettiğiniz? İlginizi çeken? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

8 yorum:

  1. günaydın ( :

    alıntılarınız çok etkileyici. içlerinde okuduğum kitap yok. Paulo Coelho-Portobello Cadısı kitabındaki alıntılar beni o kitabı okumaya teşvik etti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ohen,
      Günaydın. Güzel yorumunuz için teşekkürler. Portobello Cadısı güzel bir kitaptı. Çok kolay okunuyor zaten. Tavsiye ederim.

      Sil
  2. Yalnızlık insana göre değildir, kendimizi ancak başkalarının gözlerinde gördüğümüz zaman tanıyabiliriz...
    buna takıldım ya emin olamadım daha doğrusu başkasının beni nasıl gördüğü biraz da onun algılama kapasitesi ile ilgili değil mi? düşüneceğim üzerinde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      ikinci kısım tartışılabilir ama yalnızlığın insanlara göre olmadığına katılıyorum. İllaki yanımızda başkaları da olsun istiyoruz. Bu pandemi sürecinde bunu daha net hissettim :-)

      Sil
  3. Paulo Coelho Portebollo Cadısı oldukça ilgimi çekti ve duymamıştım bu kitabı. Sayende öğrenmiş oldum, bunun için ayrıca teşekkür ederim:))) 9 ve 16. alıntıya bayıldım. Yine çok güzel bir yazı olmuş:)) Kalemine sağlık:))

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık Şule'cim bu alıntıları okumak çok keyifli:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...