6 Kasım 2018 Salı

Falih Rıfkı Atay-Atatürk Ne İdi

Sule uzundere blog kitap yorumları

Falih Rıfkı Atay, Atatürk’le en çok vakit geçiren, ona en yakın olan isimlerden biri. Yazarın Atatürk’ü anlattığı birçok kitabı var. Ders kitaplarında okuduğumuz birçok anının kaynağı da bu kitaplar. Bu yüzden yazarın kitaplarını okurken bazı anılar size tanıdık gelecektir.  

Yazar kitabın başında Atatürk’ten bahsetse de sonradan Osmanlı Devleti’ne, padişahlara, vezirlere, sadrazamlara vs. çok fazla yer vermiş. Amaç karşılaştırma yapmak ama ben ismi Atatürk olan bir kitapta en çok onu okumak isterdim. Bu beklentiyle kitaba başladığım için kitabı okurken yer yer sıkıldım.

2012 yılında Hürriyet gazetesi Falih Rıfkı Atay’ın kitap setini kuponla hediye etmişti. Atatürk Ne İdi de o setteki kitaplardan biri. Sanırım gazete yayınevinden kitaplar almamış, kitapları baştan basarak hediye etmiş. Bu da kitabın kalitesinde düşüşe neden olmuş maalesef. Kitabın sayfa kalitesi çok kötü. Kitapta birçok yazım yanlışı var.  Bütün yazılar arka arkaya yazılmış. Kitap bölümlere ayrılmamış. Bu da hem okumayı zorlaştırıyor hem de kitaba ara vermek istediğinizde nerede duracağınızı şaşırmanıza neden oluyor.

Falih Rıfkı’dan Atatürk’ü okumak her zaman çok keyifli olsa da yazarla tanışmak için tercih edebileceğiniz çok daha güzel kitapları var. Önceliği onlara vermenizi öneririm.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Mustafa Kemal’in elindeki malzemenin, maddi manevi imkânların yüz misli ile onun yaptıklarını bile koruyamıyoruz.

2. O bir kurtarıcı idi. Bizler koruyucu bile olamadık.

3. “Ben kalpleri kırarak değil kalpleri kazanarak hükmetmek isterim.” M.Kemal Atatürk

4. “Vaktiyle kitaplar karıştırdım. Hayat hakkında filozofların dediklerini anlamak istedim. Bir kısmı her şeyi kara görüyordu. ‘Mademki hiçiz ve sıfıra varacağız, dünyadaki geçici ömür sırasında neşe ve saadete yer bulunmaz.’ diyorlardı.
Başka kitaplar okudum; bunları daha akıllı adamlar yazmışlardı. Diyorlardı ki, ‘Mademki sonu nasıl olsa sıfırdır, bari yaşadığımız müddetçe şen ve neşeli olalım.’
Ben kendi karakterim bakımından ikinci hayat anlayışını tercih ediyorum.” M.Kemal Atatürk

5. “Şunu itiraf etmeliyiz. Eğer hiçbirimiz olmasaydık Atatürk yapılanı gene yapardı ama o olmasaydı hiçbirimiz yapamazdık.” Rauf Orbay

6. Ben ömrümde onun kadar tartışmaya katlanan devlet ve hükümet adamına rastlamadım. Pek geç yaşımda devamlı olarak yanında idim. Hiçbir fikrimi saklamak ihtiyacını duyduğumu hatırlamıyorum. Dalkavukluğu meslek edinmeyenlerin de hepsi öyle idi. Atatürk’le tartışmak için yiğitliğe lüzum yoktu.


10 yorum:

  1. güzel bir kitap olmalı, belki daha kaliteli ve özenli olsaydı daha tatmin edici olurdu belki de Şule'cim, paylaştığın için teşekkür ederiz, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      yazarın daha iyi kitapları var. Onlara göre bu biraz vasat kalmış.

      Sil
  2. Falih Rıfkı, okumalarım devam edecek benim de bunu da not etmiştim ama bir de altını çizerim seni mi kıracağım :D

    YanıtlaSil
  3. şu an Yılmaz Özdil; Mustafa Kemal i okuyorum o kadar güzel gidiyor ki başka bir kitap sanırım bu büyüyü bozar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. SevKoz,
      o kitabı okumayı ben de çok istiyorum canım. Bir arkadaşım almış. O bitirince ben alıp okuyacağım.

      Sil
  4. Buna benzer Karaosmanoğlu'nun da bir kitabı var. Onu okumuştum buna da mutlaka bakarım. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum. Atatürk' ü anlamak gerek her şeyden önce. Tanımak için de okumalıyız. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Beyaz Yakalı,
      kötü bir kitap değildi zaten. Ben yazarın daha güzel kitaplarını okuduğum için benim beklentimin altında kaldı ama Atatürk'le ilgili olan her kitap okunmalı bence.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...