18 Ocak 2022 Salı

Azra Kohen-Fi/Çi/Pi Serisi (Seri Kitapları Seri Okuyoruz #2021)

Azra Kohen-Fi/Çi/Pi Serisi (Seri Kitapları Seri Okuyoruz #2021)
Herkese merhaba. Bugün sizlerle çok popüler bir serinin yorumunu paylaşacağım. Üç kitabın yorumunu bir arada yapacağım için bayağı uzun bir yazı olacak. Eğer vaktim yok diyorsanız alıntıların başında yazdığım “Sonuç olarak” paragrafını okuyarak seri hakkında ne düşündüğümü görebilirsiniz. Hazırsanız başlıyorum.

Herkesin bildiğini düşünsem de öncelikle seri hakkında genel bilgi vereyim. Seri üç kitaptan oluşuyor ve okunma sırası şu şekilde:

1. Fi

2. Çi

3. Pi

Bu seri yayınlandığı günden beri hem çok okundu hem çok konuşuldu. Çok seven, bayılan insanlar da oldu, hiç sevmeyip yarım bırakanlar da. Benim çevrem genelde seven kişilerden oluşuyordu.

Öncelikle serinin olumlu taraflarından başlayayım. Yazarın kalemi kesinlikle çok akıcı. Kitapların kalınlığı gözünüzü korkutmasın çünkü kendini hızlı bir şekilde okutuyor. Hem bu kadar kalın kitaplar yazıp hem de kendini okutabilmek kolay değildir. Bu açıdan yazarı tebrik ediyorum.

Fi; olayların başladığı, karakterlerin tanıtıldığı kitaptı. Yazar, hızlı bir başlangıç yaptığı için sonunda ne olacak diye merakla okudum. Bölüm sonlarını “Onun hayatını kurtaracağını o an bilmiyordu… O gün hayatında çok önemli bir yere sahip olacak kişiyle tanıştığının farkında değildi…” vs. şeklinde ifadelerle bitirdiği için ne zaman o kısmı okuyacağım duygusuyla sayfaları hızlı hızlı çevirdim. Çi, serideki en ince kitap. Ara kitap olduğu için geçiş özelliği taşıyor. Sizi final kitabına taşıyor. Pi’de artık olaylar sonuca bağlanıyor ve hiç tahmin etmeyeceğiniz şeyler oluyor.

Kitapta çok fazla karakter var ve bu karakterler bize uzun uzun tanıtılıyor. Davranışları ve düşünce yapıları anlatıldığı için onları iyice tanıyoruz ve gözümüzde canlandırabiliyoruz. Yalnız kitaptaki bütün karakterler çok güzel, çok yakışıklı, çok seksi vb. Fiziksel olarak iyi görünmeyenler de ya çok zeki ya çok karizma ya da çok yetenekli. Kitapta vasat olan kimse yok. Bu bir zaman sonra inandırıcılığı zedeliyor bence.

Serinin en çok eleştiri aldığı konulardan biri de kitapta fazla erotizm olması. Ben erotizm okumayı severim. En sevdiğim türlerden biri historicallardır ama bu kitaptaki erotizmi okumak beni rahatsız etti çünkü çoğu yerde gereksiz kullanılmış. En azından yarısı atılabilirdi diye düşünüyorum. Bir de yukarıda yazdığım bölüme ek olarak karakterlerin neredeyse hepsinin libidosunun tavan olması ve tavşan gibi sevişmeleri bir yerden sonra sıktı.

Olayları farklı karakterlerin gözünden okuma olayını çok seviyorum. Bütün seri bu şekilde yazıldığı için mutluyum.

Kitapta çok ilginç bir şey dikkatimi çekti. Ünlü insanların belirgin özellikleri sıralanmış, ünlülerin isimlerine yakın isimler seçilmiş ve onlar eleştiriliyor. Sanırım davalık olmamak için bu yolu seçmişler ama biraz magazin takip eden biri kimlerden bahsedildiğini kolayca anlayabilir. Ben Fi’de üç isim tanıdım mesela. Diğer kitaplarda da vardı.

Ben yazarı biraz halktan ve gerçeklerden kopuk buldum. Kitaptaki diyaloglar çok kötüydü. İnsanların konuşmayacağı şekilde gerçeklikten kopuk konuşmalar yazmış. Yazar söylemek istediği her şeyi karakterlere söyletmeye çalışmış. Bu yüzden bir sayfa süren konuşmalar okuyoruz. Konular da çok çeşitli. Psikoloji, medya, televizyon, siyaset, din, sanat vb. ilk aklıma gelen şeyler. Yazar, aklındaki her şeyi bu seride anlatmaya çalışmış sanki. Bu da inandırıcılığı zedeliyor çünkü günlük hayatta kimse böyle konuşmuyor. Bazı olaylar da çok ütopik. Okurken yok artık deyip güldüğüm yerler oldu.

İlk iki kitapla yakaladığı okuyucuyu son kitapta kaybediyor yazar. Pi, çok uzatılmış bir kitap. Gereksiz çok ayrıntı var ve dediğim gibi olaylar çok uç noktalara gidiyor. Belki yazar sonunda sürprizler yapıp okuyucuyu şaşırtmak istedi ama daha inandırıcı olabilirdi.

Ben kitabın Destek Yayınları tarafından basılmış versiyonlarını okudum. Kitapların baskı kalitesi, kapakları ve kapak renkleri çok güzeldi. Yayınevini başarılı buldum.

Kitabın hatırlarsanız eğer dizi uyarlaması çekildi. Ben henüz dizisini izlemedim ama izlemeyi düşünüyorum. İçimden bir ses dizisini daha çok seveceğimi söylüyor. Dizisi çok izlenir ve çok sevilirken yazar, kitaptan çok uzaklaşıldığı için dizinin yayından kaldırılmasına sebep olmuş. Bu yüzden dizinin fanları tarafından sevilmiyor. Yazarın, eserinin uyarlamasını sevmemesi ve rahatsız olması çok rastlanan bir şey ama keşke bunu kabul edip diziye karışmasaydı. Hem izleyicilerin tepkisini çekti hem de başarılı bir işin sona ermesine neden oldu. Hâlbuki bu dizi sayesinde çok daha fazla tanınmış ve okunmuştu.

Sonuç olarak bu seri benim için ortalamaydı. İllaki okuyun demiyorum. Okumazsanız da bir şey kaybetmezsiniz. Eğer merak ediyorsanız bir şans verebilirsiniz çünkü serinin hayranı da çok fazla.

Siz bu seriyi okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Azra Kohen’in kitaplarını seviyor musunuz? En çok hangi kitabını seviyorsunuz? Dizi uyarlamasını izlediniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Azra Kohen-Fi/Çi/Pi Serisi (Seri Kitapları Seri Okuyoruz #2021)

Azra Kohen-Fi

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Mutluluk bir illüzyondan başka bir şey değil, sadece bir an. Yaşanmış bir anı sürekli yaşama isteği.

2. Tanrı meleklere cinsellikten uzak bir anlayış, hayvanlara anlayıştan uzak bir cinsellik vermiş, insanaysa ikisinin karışımını vermiş. İnsanın zekâsı cinselliğini aşabilirse melekten bile daha iyi bir şey ortaya çıkarken cinselliği zekâsını aşarsa da hayvandan bile daha kötü bir şey ortaya çıkar.

3. Gitmek istediğimiz yerden bizi uzaklaştıracak tepkiler verip sonra da adaletsizliğe sığınmak tam insana göre.

4. Habire geleceği ya da geçmişi düşünmeden, geleceğe yatırım için savaşıp geçmişin kayıpları için intikam naraları atmasak, sadece anı yaşasak. Cennet böyle bir yer olmalı. Sadece o anın var olduğu bir yer ya da an.

5. Kadınlar ancak vazgeçtiklerinde paylaşmayı bırakırlardı.

Azra Kohen-Çi

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Yaşadığımız zorluklar karakterimizin en kuvvetli yanlarını oluşturuyordu.

2. Bir kadını en tahrik eden şey erkeğin üzerinde yarattığı etkiydi.

3. İnsanlığımıza rağmen hayvanlığımız kadar etrafımızda saygı uyandırabilmemiz ne acıydı.

4. Aklın yönetemediği iyi niyet, iyi niyet değildi.

5. Hayatın merak ettiğimiz ve kınadığımız her şeyi bize yaşattığını biliyordu.

6. Duygularınızın sizi ele geçirmesine izin vermediğiniz kadar insansınız! Öfke, nefret, kıskançlık, hayal kırıklığı… Bu duyguların kontrolü ele geçirip hemen bir davranışa dönüşmesini engelleyebiliyorsanız gelişirsiniz.

7. İnsanın ruhundaki problemlerin hayatlarındaki özellikle ilk dört yılda nasıl tohumlandığını iyi biliyordu Can.

8. İnsan evrimde çok geride, kendini kandırmada o kadar öndeydi ki doğaüstü bir yapısı vardı sanki.

9. Bir kadının nasıl göründüğü değil nasıl hissettirdiğiydi erkeği esir alan.

Azra Kohen-Pi

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Cehennemin gidilecek bir yer olmadığını artık biliyordu. Herhangi bir şey olabilirdi cehennem ve hiç anlamadan, fark etmeden sahip olabilirdiniz o cehenneme. İnsana yapışan, nereye giderse gitsin yanında götüreceği, ne kadar savaşırsa savaşsın yenemeyeceği, kaçıp kurtulamayacağı bir an ve bir kere bulaştı mı asla geçmeyecek bir hâldi. Bazen bir türlü karşılanmayan bir ihtiyaç, bazense bir tülü unutulamayan bir andı cehennem.

2. Hayat denge lazımdı. Her şeye denge lazımdı.

3. Konuşmak yerine harekete geçince, problemleri çözmek için çabalarken yorulunca, sorunları da küçülüyor insanın.

4. Fark ettim ki insana en büyük katkı ya yüreğini besleyenlerden ya da yüreğini dağlayanlardan geliyor. Arası yok.

Azra Kohen, Fi, Destek Yayınları, 598 Sayfa, 376. Baskı, 2018.

Azra Kohen, Çi, Destek Yayınları, 319 Sayfa, 150. Baskı, 2015.

Azra Kohen, Pi, Destek Yayınları, 701 Sayfa, 237. Baskı, 2018.

22 yorum:

  1. Seriyi okumadım. İlk çıktığından beri nedense pek ısınamadım seriye. Seveni de çok sevmeyeni de. Bahsettiğin gibi +18 lik sahnelerin çokluğu sebebiyle çok fazla eleştiri duymuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okurix,
      ben o eleştiriler abartıyordur diyordum ama haklılarmış.

      Sil
  2. Okusam mı okumasam mı kararsızdım, hala da kararsızım ama. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      bence okunacak daha güzel çok kitap var diyerek son sözümü söylüyorum :-)

      Sil
  3. bu seriyi okumayan bir ben kaldım sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babaannemintakvimciği,okumadan önce ben de öyle söylüyordum :-)

      Sil
  4. Benimde listemde seri, merak ediyorum:))) Kardeşim benden önce okudu ve dizisini seyretti. Dediğin gibi kitaplar kalın ama çok sürükleyici olduğunu söylemişti kardeşim hatta 5 günde bitirdi tüm seriyi:)) Umarım ben de okuyabilirim bu sene içinde:))) Alıntılar çok güzel, emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      iş, ev, çocuk olunca ben kısa sürede bitiremedim ama vaktin varsa bitirebilirsin. Bir süre o karakterlerin dünyasında yaşamak güzeldi.

      Sil
  5. okudum ve şunu söylemek isterim bu serinin 3. kitabı ya da sonuç kısmı ile Ayn Rand'ın Atlas Silkindi'si çok benziyok, hatta çoktan fazla benziyor, karakterler bakımından bazı değişiklikler yapmışsa da yazar bence sırf 3. kitabı yazmak için lafı dolandırmış. Yine de okuyacağız diyenler için akıcı ev kolay okunur bir seri özellikle reading slump'lar için ideal çerezlik olabilir. Dediğim gibi eğer imkanın olursa Ayn Rand 'ın Atlas Silkindi'sini okumanı salık verebilirim, keyifli okumaların olsun Şule'm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      o kitabı duymuştum Eylem. Baskısı yok diye biliyorum. Yeni baskısı çıkmışsa almaya çalışırım. İleride okumak istiyorum. Bayağı adından bahsedilen bir kitap. Yorumun için teşekkürler.

      Sil
  6. Aden kitabına başlayıp bırakmıştım canım yaaa.... Nedense bana çok kopyala yapıştır gibi geliyor yazıları....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük Bloğu,
      hadi ya. Aden'i iki arkadaşım öve öve bitiremedi. Ben seriyi çok sevmeyince tereddütte kalmıştım okusam mı diye. Sanırım okumayacağım. En azından yakın zamanda okumam.

      Sil
  7. Şule hanım merhaba, okuduğunuz kitapları NBK platformunda da puanlar mısınız? Şimdiden teşekkürler :)
    https://nedenbukitap.com/author/1640139415azra-kohen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      merhaba. Vaktim olduğunda bakacağım. Teşekkürler.

      Sil
  8. Bu seriye Fi ile başlayıp kitabı yarım bırakanlardanım. Dizisinde ise Fi'nin büyük bir kısmını izledim, yakın bir zaman önce de dizi Çi'ye göz attım, Fi'den daha iyi geldi bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ışınonur,
      ben de en çok Çi'yi sevdim. Ara kitaplar genelde pek sevilmez ama serinin en iyisi Çi'ydi.

      Sil
  9. İçinde sevdiğim çok yer vardı ama erotizmle kitabın seviyesi düşmüştü sanki. Niye gerek duymuş onu anlamamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Gerek duymasını anlıyorum am sürekli yazması bir yerden sonra sıktı. O kadar fazlasına hiç gerek yokmuş bence. Kitabın anlatmak istedikleriyle alakası yoktu.

      Sil
  10. Okumak istediğim bir seriydi ama okunacak o kadar kitap arasında önceliklerime eklememe gerek olmadığını düşündüm şu an. Kitap yorumu için teşekkürler, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sude ,
      yorumun için ben teşekkür ederim. Senin de dediğin gibi okunacak o kadar kitap varken bu seri bekleyebilir. Ha yılda 150 veya daha fazla kitap okuma performansın varsa okuyabilirsin :-)

      Sil
  11. okudum ve pişmanın vakit kaybıydı :) keşke okumasaydım bile diyebilirim hatta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      ilk kitapta güzel bir şeyler çıkacak gibiydi ama yazar devamını getirmemiş. Okunmasa da olur. Okunacak daha çok güzel kitap var.

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...