17 Eylül 2018 Pazartesi

Jane Austen-Northanger Manastırı (Austenaton #2)

Sule uzundere blog kitap yorumları
Çeviren: Hamdi Koç, İş Bankası Yayınları, 252 Sayfa, 3.Baskı, 2016

Bir varmış bir yokmuş. Bir zamanlar sevgili Esseve Rin’in düzenlediği Austenaton adında çok güzel bir Jane Austen Maratonu varmış. Kitaplarla ilgili her etkinliğe balıklama atlayan Şule tabii buna da katılmış ama etkinliğin üstünden aylar geçmesine rağmen sadece bir yazı yazmış L

Şimdi etkinliğin ikinci yazısını yazıyorum J

Northanger Manastırı, Jane Austen’ın ilk basılan olmasa da ilk yazdığı romanı. Önsözde yazar hatalar yapmış olabileceğini ve bunun için af dilediğini yazmış.

Yazardan okuduğum diğer iki romanına(Aşk ve Gurur ile Emma) göre bu kitabın göze çarpan en önemli farkı, yazarın olaylara yorum yapan bir üçüncü tekil anlatıcıyı kullanması. Diğer iki kitabında böyle bir anlatım hatırlamıyorum ama iki kitabı da okuyalı on seneden fazla olduğu için emin değilim.

Uzun zamandan sonra Jane Austen dünyasına girmek bana çok iyi geldi. Hayattaki en önemli vazifesi iyi bir evlilik yapmak olan kızlar, dans ve balo sahneleri, sizli bizli konuşmalarla flört etmeler gibi dönemi yansıtan detaylar bu kitapta da vardı. Kitabı elime alınca bırakmak istemedim. Bir günlüğüne 1800’lü yıllar İngiltere’sinde olmak, günlük hayattan uzaklaşmak için en güzel yollardan biri.

Siz Northanger Manastırı’nı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Bu harikulade hatıra defteri tutma alışkanlığıdır ki hanımların böyle yaygın kabul gören rahat yazı üslubunun oluşumuna epeyce katkıda bulunur. Güzel mektup yazma yeteneğinin kadınlara has olduğunu herkes kabul eder. Tabiat bir şeyler yapmış olabilir ama eminim asıl destek hatıra defteri tutma eyleminden geliyor.
2. Dostluk elbette aşk hüsranı sancılarının en tatlı merhemidir.
3. Erkeğin kalbinin pahalı ya da yeni kıyafetlerden ne kadar az etkilendiğini, muslinin desenine karşı ne kadar ilgisiz, benekliymiş, çiçekliymiş, dantelli ya da tüllüymüş, böyle ince ayrıntılara karşı ne kadar tepkisiz olduğunu bilmeleri sağlanabilseydi birçok hanımın canı fena sıkılırdı. Kadın sadece kendi tatmini için şık giyinir. Hiçbir erkek ona bu yüzden daha fazla hayranlık duymaz, hiçbir kadın onu bu yüzden daha fazla sevmez.
4. İnsan ister erkek olsun ister kadın, eğer iyi bir romandan zevk almıyorsa dayanılmaz ölücüde aptaldır.
5. Erkeklerin daha önemsiz olan büyük kısmının gözünde kadınların ahmaklığı şahsi cazibelerini fevkalade artırsa da bir kısım erkek de vardır ki kadında her şeyden çok cehalet arzu etmeyecek kadar aklı başında ve eğitimlidir.
6. İnsanlar gerçekten birbirlerini seviyorlarsa yoksulluk servettir.
7. Hiçbir erkek sevdiği kadına bir başkasının hayranlık duymasından rahatsız olmaz; bunu işkenceye çevirecek olan sadece kadındır.

Etkinlik kapsamındaki diğer yazımı ismine tıklayarak okuyabilirsiniz:

Jane Austen-Akıl ve Tutku

Beth Pattillo-Jane Austen Hayatımı Mahvetti

Jane Austen, Seth Grahame Smith-Aşk ve Gurur ve Zombiler

11 yorum:

  1. Yazdıkları zamanı göz önüne alınca daha da hayran oluyorum kadınlara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Handan,
      kesinlikle. Özellikle Austen'ı ayrı bir seviyorum :-)

      Sil
  2. Austen'den okuduğum iki kitap yazarın bana hitap etmedigini anlamam için yetti :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Gözde Türker,
      hahahahah senin yazarı sevmediğini biliyorum :-) Her yazar herkese hitap etmeyebiliyor.

      Sil

  3. İlkay Özgür,
    Austen sevenleri memnun edecek bir kitap olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Ben bu kitapta Jane Austen'in 3. tekil anlatıcı olarak katılımını çok sevdim diğer romanlarda da görülüyor ama bu kitaptaki kadar sık değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. austen zede,
      yazarın yorumları kitabı daha eğlenceli kılmış :-)

      Sil
  5. İngilizcesine başlayıp yarım bırakmıştım, ama sen beğenmişsin, rastgelirsem Türkçesine bakayım ben de, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      ben yazarın tarzını sevdiğim için bu kitabını da sevdim ama yazarı sevmeyenler de var. Umarım sen sevenlerden olursun :-)

      Sil
  6. Jane Austen'in anlatıcı olarak katılımı çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Dev Yemek Evi,
      ben de çok sevdim. Eğlenceliydi :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...