17 Eylül 2018 Pazartesi

Stefan Zweig-Ay Işığı Sokağı

Stefan Zweig kitap yorumları
74 sayfa, Türkiye İş Bankası Yayınları, 4.baskı, 2017, Çevirmen: Regaip Minareci

Ay Işığı Sokağı beş öyküden oluşuyor:

*Ay Işığı Sokağı’nda Fransa’nın bir liman kentinin denizci mahallesinde gezinirken duyduğu arya söyleyen sesi izleyerek tanımadığı insanların marazi hayatlarına dalan bir gezgini
*Leporella’da patronuna kölece bağlılığı yüzünden korkunç bir eyleme sürüklenen karanlık, itici ve yabani bir hizmetçiyi
*Nişan’da 1810 yılında İspanya’daki savaşta yaralanan, düşman bir ülkede amansız bir hayatta kalma mücadelesine girişen bir Fransız albayı
*Leman Gölü Kıyısında Olay’da 1918 yılının bir yaz gecesi Leman gölünde bulunup kurtarılan, ancak sonra yüreğini kavuran yurt özlemine yenik düşen bir Rus savaş esirini
*Avare’de yaşıtları üniversiteye giderken hâlâ liseye devam eden avare bir gencin öğretmeninin otoritesine isyan ettikten sonra ödediği ağır bedeli okuyoruz.

Stefan Zweig’in şimdiye kadar okuduğum kitapları içinde, içine girmekte en zorlandığım kitabı Ay Işığı Sokağı oldu. Beş öykünün hepsi de birbirinden kasvetli, insanı bunaltan öykülerdi. Özellikle bir araya getirilmiş gibi. Hepsinin böyle olduğunu bilseydim günde bir öykü okuyabilirdim. Böylesi daha iyi olurdu ama yazarı çok sevdiğim için kısa sürede bitirmek istedim. Bu kadar kasvet ruhuma fazla geldi L

Leporella, bu beş öykünün içinde en uzunu ve en güzeli. Hatta yazarın farklı yayınevlerinde bu isimle kitabı basılmış. Aynı şekilde Leman Gölü Kıyısı’nda Olay da farklı bir yayınevi tarafından ayrı bir kitap olarak basılmış.

Stefan Zweig ülkemizde çok sevilen ve çok okunan bir yazar. Telif hakkı da olmayınca neredeyse bütün yayınevleri yazarın kitaplarını basıyor. Hatta kısa öykülerini bile bir kitap haline getirip basanlar var. Bütün kitapları takip etmek çok zor. Bu yüzden yazarı sevenlere önerim İş Bankası basımlarını takip etmeleri. En azından ne okuduğunuzu, ne okumadığınızı bilirsiniz. Üstelik İş Bankası Yayınları neredeyse altı ayda bir yazarın yeni kitabını bastığı için yeni kitap sıkıntısı da çekmezsiniz.

Sonuç olarak Ay Işığı Sokağı, yazarın diğer kitaplarının biraz gölgesinde kalan ama yine de ruh hali betimlemeleriyle başarılı bir eser. Özellikle kasvetli kitap okumayı sevenler kaçırmasın.

Siz Ay Işığı Sokağı’nı okudunuz mu? Beğendiniz mi? Okumak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Yazardan okuduğum diğer kitapların yorumlarına isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz:

NOT: Öykülerin konusu kitabın arka kapağından alınmıştır.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Birinden daha iyi olduğunu hissetmek tarifsiz iyi geliyordu. Hele aslında daha kötü biri olduğunu biliyorsa insan.

13 yorum:

  1. Ben okumamıştım bunu, iyi oldu bekleme listeme alıyorum şu an kasvet istemiyorum

    YanıtlaSil
  2. bu ara kasvet almayayım ben de:)) yazarın diğer eserlerine öncelik vereceğim, paylaşımın için teşekkürler Şule'cim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      o zaman dediğin gibi yazarın diğer kitaplarına öncelik verebilirsin. Yazardan okuduğum ondan fazla kitap içinde en kasvetli, en bunaltan kitabı buydu.

      Sil
  3. Zweig'in bir çok kitabını severek oldum ancak bu kitabını henüz okuma fırsatı bulamadım. Bir çok yerde de "Ay Işığı Sokağı" kitabının diğer kitapların biraz gerisinde kaldığına dair yorumlar okudum. Sizde fazla kasvetli bulduğunuzu belirtmişsiniz. Kitap tanıtım yazısı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Kitaplara Kaçanlar,
      Zweig çıtayı öyle yüksek bir yere çıkardı ki başkası yazsa beğeneceğimiz kitapları o yazınca tatmin olmuyoruz. Ondan en iyisini bekliyoruz.

      Yorumun için ben teşekkür ederim :-)

      Sil
  4. Bu kitabı okumakta ben de zorlanmıştım ve diğerleri kadar cezbetmemişti beni...
    Aynı şeyleri hissetmişiz demekki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Oytunla Hayat,
      senin yorumunu okudum. Kelimesi kelimesine aynı şeyi düşünmüşüz :-)

      Sil

  5. İlkay Özgür,
    yazarın en başarılı eserleri çoktan çevrilmiş. Sonradan çıkanlar onların biraz gerisinde kalıyor. Böyle düşünmeni buna bağlıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Ben de ara ara Zweig okumak istiyorum önceliğim Korku. Blogunda aşırı övmüştüm hemen listeme ekledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. gül özdemir,
      Korku, Satranç, Clarissa, Yakıcı Sır yazardan en sevdiğim kitaplar. Herhangi biriyle başlayabilirsin :-)

      Sil
  7. Okuma listeme alıyorum. Yazı için teşekkürler ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. İbrahim Erdoğan,
      rica ederim. Keyifli okumalar :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...