7 Kasım 2018 Çarşamba

Alan Greene, Theresa Foy DiGerenimo, Jeanette Pavini -Sağlıklı Bebek Yetiştirme Rehberi

sule uzundere blog sağlıklı yaşam yazıları
Hayy Kitap, Çevirmen: Begüm Kaptanoğlu, 1.Baskı, 2010, 288 Sayfa

Hamileliğim ilerlediği için yavaş yavaş bebek bakım kitapları okumaya başladım. Bu kitabı bir arkadaşım önermişti. Bebek bakımıyla ilgili okuduğum ilk kitap oldu Sağlıklı Bebek Yetiştirme Rehberi.

Kitap benim tahmin ettiğim gibi çıkmadı. Ben bebek yetiştirmekle ilgili temel bilgilerin yazılı olduğunu düşünmüştüm ama kitap tamamen çevre dostu bebek yetiştirmeyi ele almış. Doğal, organik, katkısız, sağlığa uygun öneriler var. Ayrıca araştırmalar ve ebeveynlerin deneyimleri de yer alıyor.

Kitap bölümlerden oluşuyor. Hangi konuyu merak ediyorsanız o bölümü açabilirsiniz. İçindekiler sayfasında anlatılan konulara kısaca değinilmiş. Kitabın sonunda indeks bölümü var. Öğrenmek istediğiniz konulara oradan da ulaşabilirsiniz.

Kitabın sonunda organik, çevreye duyarlı ürünlerin firmaları ve internet adresleri var. Amerika’ya uygun olan bu listeden hangilerini Türkiye’de bulabilirsiniz diye araştırmanız lazım.

Kitapta yer yer çizimler, karikatürler var. Bu da kitabı daha sevimli hale getirmiş.

Sonuç olarak ben çevreci biriyim, çocuğumu doğal yollardan yetiştirmek istiyorum diyenler için bulunmaz bir kaynak ama siz de benim gibi temel konularda bilgi sahibi olmak istiyorsanız maalesef istediğinizi bulamayacaksınız.

ALTINI ÇİZDİKLERİM: 1. Anneler hamileyken ne yerlerse çocuklar da doğumdan sonra o yiyecekleri beğeniyor.

İşte bu yüzden tam tahıl, sebze ve meyve yönünden zengin; şeker, sentetik yağ ve işlenmiş yiyecekler yönünden fakir bir beslenme şekli seçerseniz çocuğunuzun uzun vadedeki damak zevkini olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Bebeğinize daha doğmadan güzel yiyecekleri sevmeyi öğretmek için ne kadar büyük bir fırsat.

2. Hamilelerde her gün 1000 mg kalsiyum(19 yaş altındaysanız 1300 mg) alınmasını öneriyorum.

3. Bebeklerin zihinsel özürlü olarak doğmasının en başında gelen sebeplerden biri alkoldür. Alkol 50-80 IQ seviyesindeki zihinsel özür vakalarının %10-20’sinin, beyin felci olarak bilinene hastalığın 6’da 1’inin doğrudan sorumlusu olarak gösterilmektedir.

4. Hamileyken kafeinden vazgeçmeniz en doğrusu. Bunu yapamıyorsanız en azından günlük aldığınız kafein miktarını 150 miligramın altında tutun.

5. Hayata adım attığı ilk hafta sabun, şampuan ve pişik kremi gibi malzemeleri kullanmanızı önermiyorum. Su, bebeğinizin hassas cildini temizlemek için yeterli olacaktır.

6. Yumuşatıcılardan uzak durun. Bezlerin emme gücünü azaltacak birçok yağ ihtiva ederler. Onun yerine sirke kullanın. Sirke sabunun kumaştan çıkmasına, olası tahriş edici maddelerin yok edilmesine ve kumaşın yumuşamasına yardımcı olur.

7. Çocuğun yediği helal, giydiği haram.

8. Annesini emen bir bebeğin bir hafta veya daha uzun süre hiç kaka yapmaması olağandır.

9. Bebeğiniz için en iyisi cam biberondur. Plastik biberonlarda rastlanabilen kimyasalları içermezler.

10. Biberon emziği olarak lateks veya kauçuk emzikleri yerine silikon olanlarını kullanın. Lateks veya kauçuk emzikler kanserojen nitrosamin maddesini ihtiva edebilir. Silikon emzik kokusuz ve tatsız olduğu için bebeğin daha rahat beslenmesine olanak verir.

11. Bebeğiniz için biberon veya emzik gibi plastik ürünler alırken üzerinde geri dönüşüm işareti olup olmadığına bakın. Üçgen geri dönüşüm işaretinin içindeki sayı 3,6 veya 7 ise ürünler zararlı kimyasallar içerebilir demektir. Sayı 1,2, 4 veya 5 ise plastik nispeten daha güvenlidir.

12. Tipik bir bebek yiyeceğe alışana dek 6 ila 9 kez(hatta bazen 15 kez) tatmalıdır.

13. Bir yaşına gelene dek bebeklere doğrudan inek sütü verilmemeli.

14. Yapılan bir araştırmada çocuklukta aşırı şekilde meyve suyu tüketmek hem obezite hem de boy kısalığı ile ilişkilendirilmiştir.

15. Bebekleri her gün banyo yaptırmaya gerek yoktur. Altını değiştirdikten sonra ılık suyla poposunu yıkamak yeterlidir.

6 yorum:

  1. Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler serisini almıştım ben ve çok sevmiştim. Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler ve Bebeğiniz Büyürken Sizi Neler Bekler . Hem eğitici, hem çok sınırlamadan insanı panikletmeyen kitaplardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      o zaman hemen okuma listeme alıyorum. Teşekkürler Handan :-)

      Sil
  2. Merhabalar.. Büyük Blog Takip Etkinliğinden Geldim. TAKİPTEYİM.

    https://kadincada.blogspot.com/

    Sizi de Kendi Bloğuma Bekliyorum. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. bebeğimin ilk 12'i ayı diye bir kitap okumuştum, fena değildi Şule'cim, sağlıklı huzurlu günler dilerim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren,
      aklımda olsun canım. Öneri için teşekkürler. :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...