10 Ocak 2021 Pazar

2020 Yılında İzlediğim En İyi 20 Film #1

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

Herkese merhaba. Söz verdiğim gibi izlediğim filmler arsından en beğendiklerimi yazıyorum. Aslında her sene en sevdiğim 10 filmi seçerdim ama bu sene bu sayı bana yetmedi. Ben de kendimi zorlamak istemedim, en iyi 20 filmi seçtim. Böylece sizlere daha çok öneride bulunabileceğim. Ne izleyeceğinize karar veremediğiniz bir anda belki tercihinizi bu listeden yaparsınız. Her türden film var listede. O zaman başlıyorum anlatmaya.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1
KLAUS: Animasyon her zaman en sevdiğim türlerden biri olmuştur. Bazen Klaus gibi iyi bir örnek çıkıyor karşınıza ve o zaman en sevdiğiniz filmlerden biri oluyor. Noel Baba’nın nereden çıktığını o kadar güzel bir şekilde anlatmış ki olayların gerçek olduğuna inanasınız geliyor. Hiçbir detay unutulmamış. Her yaştan insanın içini ısıtacak sıcacık bir film. Kış aylarında izlemek ekstra keyifli olabilir.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1
THE TWO POPES: Bu film bana fark ettirdi ki ben diyalog odaklı filmleri çok seviyorum. Tabii diyaloglar başarılı yazıldığı sürece. Hani bazı izleyiciler “Hiçbir şey olmadı, anca konuştular.” derler ya. İşte ben o filmleri, eğer senaryosu başarılıysa, sıkılmadan saatlerce izleyebilirim. The Two Popes türün başarılı örneklerinden biriydi. Üstelik gerçek kişi ve olayları anlatması da cabası. Tavsiye ederim.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

MARRIAGE STORY: Bu filmle ilgili tek bir kelime söylemem gerekseydi “Gerçekçi” derdim. Boşanma aşamasında olan bir çift, boşanma avukatları, kavgalar, velayet çekişmesi o kadar gerçekçi ki… Adam Driver ve Scarlett Johansson’un oyunculukları da çok iyi. Kadın avukatın babalıkla ilgili attığı tirada dikkat.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

BIÇAKLAR ÇEKİLDİ: Yılın en iyi filmlerinden biriydi. Her sahnesinden ünlü bir isim fırlayan film neredeyse her sahnesinde sizi şoke etmeyi başarıyor. Katili bulmak hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı. Başroldeki Ana De Armas’ı Ben Affleck’in sevgilisi olarak tanıyanlar onu bu filmde izlemeli.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

FORD AND FERRARİ: Arabalar ve araba yarışları hiç ilgimi çekmez. Bu yüzden bu konuları ele alan filmlere de mesafeliyimdir. Mesela Hızlı ve Öfkeli serisinin hiçbir filmini izlemedim. Rush filmiyle bu ön yargımı kırdım. En sevdiğim filmlerden biri oldu. Ford and Ferrari, Rush gibi gerçek bir olaydan esinlenilerek çekilmiş. Araba yarışına ilginiz olmasa bile sıkılmadan izleyebileceğiniz etkileyici bir film.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

JOKER: Sanırım Joker’i izlemeyen yoktur. Hakkında çok fazla şey yazmama gerek yok. Filmi zaten herkes biliyor. Joaquin Phoenix Oscar’ı sonuna kadar hak etmiş.

 

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

FIRLAMA KIZLAR: Filmi izlerken bir şeyler bana tanıdık geldi. Acaba daha önce izlemiş miydim, diye düşündüm ama izlemediğime eminim. Sonradan dank etti ve araştırınca doğru anladığımı gördüm. Film, Jane Austen’ın Emma kitabının günümüze uyarlanmış hali diyebiliriz. O kitabı çok severim, bu uyarlamasını da çok sevdim. Kıyafetler müthiş. Başroldeki kızın güzelliği göz alıyor. Paul Rudd ise 25 yıl önce bile aynı görünüyor. Bu adam hiç yaşlanmayacak sanırım.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

KELEBEĞİN RÜYASI: Yılmaz Erdoğan’ı ve filmlerini severim. Kelebeğin Rüyası çok güzel, çok etkileyici bir filmdi. Tek eleştirim Belçim Bilgin’i liseli kız rolünde oynatması. Sanırım o zamanlar evli oldukları için eşini kıramadı. Kıvanç Tatlıtuğ ve Mert Fırat da 20’li yaşlarının başındaki karakterler olarak pek inandırıcı değiller ama oyunculukları iyi. Yine de bu filmi üç tanınmamış genç oyuncuyla çekseler çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

OTOMATİK PORTAKAL: Kitabını birkaç sene önce okumuştum. Gözümü korkutan bir kitaptı ama korktuğum gibi çıkmamıştı. Hem akıcı hem etkileyici bir kitaptı, severek okumuştum. Filmini Stanley Kubrick çekince ortaya bir klasik çıkmış. IMDB’nin en iyi 250 film listesinde olan filmi tavsiye ediyorum. Öncesinde kitabını okumak isteyebilirsiniz.

2020’de İzlediğim En İyi 20 Film #1

YENİ HAYAT: Bu filmi de uzun zamandır izlemek istiyordum ama geçen seneye kısmetmiş. Modern Robinson Crusoe filmi diyebiliriz. 2,5 saatlik filmin neredeyse 2 saatinde sadece Tom Hanks’i izliyoruz ama ben bu durumdan hiç şikâyetçi olmadım. Hatta bu film bana oyuncuyu ne kadar sevdiğimi hatırlattı. Yılın geri kalanında da oyuncunun birkaç filmini izledim. Bu sene de izlemediklerimi izlemeye çalışacağım.

Seçtiğim 20 filmin 7’si gerçek hayattan alınma. Yazarken daha çok gibi gelmişti ama 7 de az değil.

Siz bu filmlerden kaçını izlediniz? Aralarında sizin de beğendikleriniz var mı? Merak ettikleriniz? Sizin geçen sene izleyip çok sevdiğiniz filmler hangileri? Yorumlarınızı bekliyorum.

NOT: 20 filmin yazısı çok uzun olduğu için yazıyı iki seferde paylaşmaya karar verdim. Devamı gelecek. 


22 yorum:

  1. Emeğine sağlık öncelikle:) Liste çok güzel görünüyor, yazının devamını da merakla bekliyorum. Klaus'u izlemedim ve çok merak ettim, animasyon filmlerine bayılırım. Marriage Story ve Jokeri de izlemedim, merak ettim. Bu filmleri en kısa zamanda vakit bulunca izlemek istiyorum. Yeni Hayat en sevdiğim filmlerden biridir, Tom Hanks oyunculuğuna bayılırım.
    Yakın zaman içinde yine Tom Hanks'in oynadığı The Terminal filmini izledim ve gerçekten bayıldım, harika bir filmdi, kesinlikle tavsiye ederim. Geçen sene izlediklerim arasında Labirent serisi ve Uyumsuz serisi çok hoşuma gitmişti. Geçtiğimiz ay izlediğim Sır: Hayal Etmekten Korkma filmi de mükemmeldi, hatta kitabını okumuş olabilirsin(The Secret). En sevdiğim film ise benim için listenin en başında yer alan Senden Önce Ben :) Animasyon filmleri içinde Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı 1ve 2 çok güzeldi. Başlangıç filmi de oldukça iyi. Sanırım çok yazdım, unuttuklarım olabilir, yazının devamına aklıma gelir :) Merakla bekliyorum yazıyı:) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      yazının devamını dün yazdım. Mesajına geç cevap verdiğim için özür dilerim.

      Terminal'i izlemedim ama mutlaka izlemek istiyorum. Sır filmini Netflix'te görmüştüm ama ilgimi çekmemişti. Güzel diyorsan izlerim. Kitabını biliyorum ama okumadım. Eğer animasyon seviyorsan Klaus'u mutlaka izlemelisin. Çok güzeldi.

      Sil
  2. Bıçaklar Çekildi güzel eğlenceli bir fildi ben de sevmiştim.Joker de çok iyiydi.The Two Popes değişik güzel bir filmdi dediğin gibi diyaloglardan oluşan ama kendisini izlettiren bir yapıttı.Pizza yedikleri bir sahne vardı o gözümde canlandı şimdi :) Diğer filmlerden de bazılarını daha önce izlemiştim ben de izlemediklerimden de Fırlama Kızlar ilgimi çekti attım listeye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tozlu Hayaller Kütüphanesi,
      Bu film yorumlarını İnstagram'dan da paylaştım. Fırlama Kızlar'ı kimse izlememiş. Halbuki güzel bir gençlik filmi. İnsanın içini açıyor. Bu aralar en ihtiyacımız olan film türü :-)

      Sil
  3. Ben de cahil hiç birini izlemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      film izlemeyi sevmiyor olabilir misin? Ya da tarzlarımız çok farklıdır, aynı filmleri izlememişizdir.

      Sil
  4. Çoğunu izlemisim, unuttuklarimi da hatırladım.
    İzlediklerim içerisinde kötü olan yoktu.
    Kelebeğin Rüyası'ni çok merak ediyorum.
    Devam paylaşımını merak ettim 🙈 iyi geceler.

    YanıtlaSil
  5. Otomatik Portakalı bende izlemek istiyorum da, bakalım o ruhsal doyuma ulaşabilirsem anca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sokaktaki Asosyal,
      psikolojimizin pek iyi olmadığı şu günlerde içinizden izlemek gelmeyebilir :-)

      Sil
  6. Çoğunu izlememişim bu filmlerin. Marriage Story ve Joker 'i niyeyse izleyesim gelmiyor. Fırlama Kızlar'ı Aerosmith'in videoklibinden biliyorum. Bıçaklar Çekildi'yi merak ettim. Kelebeğin Rüyası'nı sevmiştim. Otomatik Portakalı izledim sanırım ama hiç hatırlamıyorum. Wilsııııııınnnnn :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Wilsıııınnn unutulmaz :-)

      Marriage Story ve Joker tabii iç karartan filmler. Bu aralar izlemek içinden gelmeyebilir ama kendini daha iyi hissettiğin bir anda izle derim. İkisi de çok güzel filmlerdi.

      Sil
  7. Joker ve Kelebeğin Rüyası'nı izledim. Kelebeğin Rüyası'nda Belçim Bilgin'le ilgili ben de aynı şeyi düşünmüştüm :) ama yine de ben etkilenmiştim güzel bir filmdi. Otomatik Portakal da çok güzel bir kitaptı ama izleyemedim umarım izlerim bir gün, diğerlerini de tabi özellikle Klaus'u merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Eren,
      Klaus tam bir kendini iyi hisset filmi. İnsanı mutlu ediyor. Mutlaka izlemelisin.

      Sil
  8. çoğunu izlemişim, güzel filmler gerçekten Şule'cim eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Sadece bir tanesini izlemiş olmam. :D Ama geneli bana hitap etmiyor, daha eğlenceli filmler tercih ediyorum. :) Ama bir kaç tanesi ilgimi çekti, izlerim belki. :) Bu arada Joker'i izlemedim. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra Ercan,
      Joker ilk çıktığı zaman neredeyse bütün bloglarda yorumunu görmüştüm. Filmi izlemeyen bir tek ben kalmışım gibi gelmişti. Demek ki yalnız değilmişim :-)

      Eğlenceli film istiyorsan Klaus, Bıçaklar Çekildi ve Fırlama Kızlar'ı öneririm.

      Sil
  10. Otomatik Portakal için kitabı okumayı kafama koydum, 2021 yılında hem izlerim hem okurum umarım. Klaus şirin bir animasyondu. Bıçaklar Çekildi keşke netflix'e gelse hemencecik izlerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Özdemir,
      Netflix bizi çok tembelleştirdi. ben de hep oradaki yayınları izliyorum. Öbür türlüsü zor geliyor :-(

      Sil
  11. Bıçaklar Çekildi not edildi, en kısa zamanda izlenecek.. :')

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...